ERDON Helyi hírek

2017.06.12. 16:57

Mentőautók – precedens nélküli helyzet

Régi járműveket használnak mind a Bihar megyei Mentőszolgálat, mind a SMURD, illetve a tűzoltóság munkatársai. Mindeközben az országos közbeszerzési eljárást semmissé nyilvánították.

Régi járműveket használnak mind a Bihar megyei Mentőszolgálat, mind a SMURD, illetve a tűzoltóság munkatársai. Mindeközben az országos közbeszerzési eljárást semmissé nyilvánították.A Bihar megyei mentőszolgálat legutóbb 2011-ben kapott új mentőautót, a többi még ennél is régebbi, mondta el dr. Liciniu Venter orvosi igazgató. A 62 jármű legtöbbjét le kellene cserélni, három közülük 17 éves, kettő tizenhat, 46 jármű 7 és tíz év közötti, s a legújabb öt jármű is öt-hét éves. 28 azoknak a mentőautóknak a száma, amelyekkel 700 ezer és 825 ezer kilométer közötti távot tettek már meg, további tíz járművel pedig több mint 400 ezer kilométert.

A helyzet kritikus, egyre gyakoribbak a meghibásodások, s megesik, hogy egy-egy jármű általános javításra szorulna, de nem tudnak lemondani róla, mivel más járművek ugyancsak javítás alatt állnak. Tavaly egyébként négy járművet véglegesen ki kellett vonniuk a forgalomból. Igazság szerint járműveik háromnegyedét helyettesíteni kellene, s létfontosságú lenne 15-20 új jármű beszerzése.

Szabálytalanságok?

A Crișana Katasztrófavédelmi Főfelügyelőség (ISU Crișana), s ezen belül a gyorsmentő szolgálat (SMURD) sem áll sokkal jobban, itt a járművek fele szorul cserére. Amint Sorin Caba ezredes, a főfelügyelőség vezetője elmondta, a tizenegy jármű közül a legújabb hármat 2014-ben kapták, a többi 2008-ból, illetve 2009-ből származik. Az utóbbi nyolc év során 75 ezer eurót költöttek javításokra; a tizenegy jármű az idén, május végéig egyébként 3573 bevetésen vett részt, s 2712 személyt részesítettek elsősegélyben, tavaly 8672 bevetésük volt, az utóbbi öt év során pedig több mint harmincezer.

Mindeközben Florian Bodog egészségügyi miniszter leállította az új járművek vásárlására vonatkozó közbeszerzési eljárást, mivel szerinte már nem érvényes a speciális járművek vásárlására vonatkozó megállapodás a szaktárca és a belügyminisztérium között, ugyanis időközben változott a közbeszerzési törvény. A szaktárca ellenőrző bizottsága állítólag súlyos szabálytalanságokat talált az eljárásban, s ennek nyomán az Országos Közbeszerzési hatóság (ANAP) is az eddigi lépések semmissé nyilvánítását igényelte. Dr. Raed Arafat belügyminisztériumi államtitkár szerint azonban nem lett volna erre szükség, a vegyes bizottságok több hónapos munkája ment kárba, az egészségügyi minisztérium folyamatosan szabotálja a közbeszerzés menetét, mindez precedens nélküli helyzethez vezetett, mely előbb utóbb a betegek életét fogja veszélyeztetni. Az államtitkár szerint – amint az általa írt nyílt levélben áll – a miniszter célja valójában az, hogy ő irányítsa a közbeszerzést, az ANAP eredetileg mindent rendben talált, viszont az ő „közbenjárása” nyomán végül az eredetitől teljesen eltérő következtetést tett közzé.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!