ERDON Helyi hírek

2017.06.29. 14:18

Megoldott ügyek, RMDSZ-es javaslatok

Az utóbbi időben több napirendi pontot vitatott meg a Helyi Tanács oktatási és ifjúsági szakbizottsága. Ezekkel kapcsolatban is tájékoztatott Kecse Gabriella RMDSZ-es tanácsos.

Az utóbbi időben több napirendi pontot vitatott meg a Helyi Tanács oktatási és ifjúsági szakbizottsága. Ezekkel kapcsolatban is tájékoztatott Kecse Gabriella RMDSZ-es tanácsos.A bizottságban megtárgyaltak közül az utóbbi időben két napirendi pont érintette a magyar iskolákat, illetve magyar tagozatos osztályokat – ezek egyike a Bălcescu iskola kis épületével kapcsolatos, azaz megszavazták a bérleti szerződés meghosszabbítását, ez öt magyar tagozatos osztályt érint. A másik pedig a Szacsvay iskola kérdése, mely azért is szívügye, mert az iskola két épületet is elveszített, az egyik a Körös utcai, melyet a kommunizmus évei során vettek el, a másik pedig a Stanișoarei utcai épület.

Nagy előrelépés

A Megyei Tanács most jóváhagyta, hogy a város kezelésébe kerüljön és húsz évre a Szacsvay iskola használhassa a Ioan Bococi iskola Körös utcai épületét, ahonnan az iskola kiköltözik, mivel összevonták a George Bariţiu iskolával. Több szempontból is jó, hogy a városi tanács megszavazta az RMDSZ kezdeményezését, miszerint ezt az épületet a Szacsvay iskola kapja meg: egyrészt a város eddig havonta több mint négyezer lejt fizetett bérleti díjként az Újvárosi Római Katolikus Plébániának a Szacsvay iskola Körös utcai épületéért, másrészt pedig oktatási szempontból, hiszen az az épület nem iskolának épült, nincs sportpályája, tornaterme, s mivel minden egyes termet osztályteremként használnak, tanári sem lehetett ott és a szemléltető eszközöket sincs hol tárolni. Másfelől – részletezte Kecse Gabriella – a Szacsvay iskolában több mint 18 éve létezik step by step oktatás, s ennek egyik sajátossága, hogy a gyerekek minden nap meleg ételt kapnak. Ezt pedig eddig csak úgy lehetett megoldani, hogy a gyerekek a tanítónénikkel együtt minden nap elmentek egy környékbeli étterembe, télen is. Épp ezért nagy előrelépés, hogy az újonnan használatba kapott épületnek étkezdéje is van.

A tervek szerint a Körös utca 9. sz. alól mind a kilenc osztály átköltözik a Körös utca 42. sz. alá, ezenkívül a nagy épületből is a step by step osztályok. Kecse Gabriella kihangsúlyozta: mindez az V-VIII osztályokat nem érinti, ők továbbra is a Szacsvay „nagy”, Szaniszló (Eminescu) utcai épületében maradnak, ahol a továbbiakban is működik majd alsó tagozat is. További előnyök, hogy az újonnan használatba kapott épületben díszterem, tornaterem, tanári is van és elegendő a hely a szemléltető eszközök tárolására is. A megyei tanács pedig felvállalta a tanévkezdéshez szükséges állagmegőrzésre, javításra irányuló munkálatok elvégeztetését.

Vadászatot szerveznek

Egy másik, magyar lakosokat is komolyan érintő témáról is szavazott a tanács. A fogadóórákon jutott Kecse Gabriella tudomására, hogy Várad-Hegyalján nagyon elszaporodtak a vaddisznók, bejárnak a lakosok kertjébe, megeszik a terményeket és veszélyeztetnek felnőtteket-gyerekeket egyaránt. A lakosok beadvánnyal fordultak a polgármesteri hivatalhoz, Kecse Gabriella pedig a múlt havi tanácsülésen az „egyebek” napirendi pontnál ismertette a problémát. A dolgok ezt követően nagyon felgyorsultak, a legutóbbi, csütörtöki tanácsülésen a megoldást már tervezetként szavazták meg a tanácsosok. A döntés szerint a város szerződést köt a pályi Forest Hunt vadász- és horgásztársasággal arra vonatkozóan, hogy a társaság évente több vadászatot szervez majd a környéken és ezek során egyedeket lőhet ki. Ezt is, mint a korábbi két tervezetet, a tanács egyhangúlag szavazta meg.

Akárcsak eddig, az RMDSZ nem szavazta meg azokat a tervezeteket, melyek szerint azok a személyek, akik építési engedélyt kértek, kötelesek átadni a városnak közútépítés céljából területük egy részét. „Mi úgy gondoljuk, ezeket a városnak meg kellene vásárolnia a tulajdonosoktól” - jegyezte meg a helyi tanácsos. Azt is szóvá tették az RMDSZ-es tanácsosok: a határozattervezetek nagy részét a gyűlés előtti napon, vagy épp a gyűlés napján kapják meg, holott a dokumentumokat a törvény szerint legalább három nappal az ülés előtt kézhez kellene kapniuk, hogy legyen idejük áttanulmányozni.

Nem turisztikai csomag

A legutóbbi tanácsülés egy másik napirendi pontja a City-card megdrágulása volt: a kártya, mely két napon keresztül feljogosít a nagyváradi, félixfürdői és püspökfürdői tömegközlekedési eszközök használatára, eddig 15 lejbe került, most pedig húsz 20 lejre drágult. Viszont ahhoz, hogy ez egy turisztikai csomag lehessen, mint ahogy a határozatban szerepel, Kecse Gabriella szerint fontos lenne legalább egy kedvezményes belépőt is biztosítania valamely váradi turisztikai célpont megtekintéséhez.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!