ERDON Helyi hírek

2017.06.06. 15:12

Jönnek megyénkbe is az elektromos autók

Váradon járt a Renault csoport romániai vezérigazgatója, és az Automobile Dacia elnöke, Yves Caracatzanis. Helyi vezetőkkel tárgyalt, például arról, hogy utóbbiak intézményei fejlesztéseket pénzelnek.

Váradon járt a Renault csoport romániai vezérigazgatója, és az Automobile Dacia elnöke, Yves Caracatzanis. Helyi vezetőkkel tárgyalt, például arról, hogy utóbbiak intézményei fejlesztéseket pénzelnek.Finanszírozni fogja a váradi önkormányzat is, és a Megyei Tanács is az elektromos autók elterjedéséhez szükséges egyes fejlesztéseket a megyében. Erről is szó volt Yves Caracatzanis tegnapi nagyváradi tárgyalásain. Ő a Renault csoport romániai vezérigazgatója, és az Automobile Dacia elnöke is, és Románia egyes városaiban „turnézik” jelenleg, olyan támogatásokról tárgyalva, amelyek az általa vezetett vállalkozásoknak is jók, és a helyi vezetések beszállnának, finanszírozással. Váradi egyeztetései után sajtótájékoztatón elmondta: nálunk sikerül kooperálni.

Részletek

A Megyei Tanács elnöke, Pásztor Sándor jelezte: a megye 9 városában, valamint Váradon is lesznek hamarosan az elektromos autók töltéséhez szükséges állomások. „Ha kell, még pénzeljük is ezek kiépítését” – mondta. Egyelőre persze nem arra kell számítani, hogy benzinkút sűrűségű lesz az ilyenekkel való lefedettség, inkább kezdetben arra, hogy a megyeszékhelyen kívül is lesz helyenként egy-egy ilyen. A váradi önkormányzat képviselője megerősítette: a városban első körben várhatóan négy ilyen töltőállomás létesül majd. Ehhez már megvan a szükséges döntés, akárcsak arról, hogy az elektromos gépkocsik mentesek lesznek az adóktól. Mindezzel az ilyen járművek elterjedését szeretnék elősegíteni. És ha terjednek, akkor várhatóan a kiszolgálásukhoz szükséges állomások is szaporodnak majd.

Amúgy világszerte egyre nagyobb sikereket aratnak, de Romániában egyelőre még nem vették át az uralmat a gépjármű-eladási toplistákon az elektromos vagy hibrid meghajtású járművek. Összesen mintegy 50 elektromos járművet helyeztek forgalomba Romániában a múlt évben. Az uniós országokban tavaly összesen 90 ezer ilyen járművet helyeztek forgalomba, a romániai adat ennek a 0,1 százalékát sem teszi ki. Az országos gépjármű nyilvántartó hivatal (DRPCIV) adatai szerint 2015-ben 32 elektromos autót és 14 villanymeghajtású mopedautót helyeztek forgalomba, és az évi változás azóta is körülbelül ilyen mérvű. A számok arra utalnak, hogy az elektromos meghajtású személygépkocsik egyelőre nem népszerűek itthon, ennek egyik oka, hogy a hagyományos gépkocsikhoz képest jóval magasabb ezek ára. A forgalomba helyezett új autók átlagára itthon ugyanis 13.000, a használtaké pedig 3.500 euró, az elektromos autók ára pedig ennél jóval magasabb. Ugyanakkor nincsenek töltőállomások se kialakítva, de sokaknak saját garázsa sincs, ahol éjszaka töltőre csatlakoztatva hagyhatja a gépkocsiját. A Renault például a Zoe márkanevű elektromos autóját forgalmazza, és mint Yves Caracatzanistól megtudtuk, ennek ára 32 ezer euró. Ám a kormánytól ilyen autókra 10 ezer eurós támogatást lehet kapni, valamint a Roncsautó program révén is lehet még valamennyit spórolni a beszerzéskor.

Jól megy

Yves Caracatzanis bemutatta a Renault-Dacia csoportot is. 1999-ben alakult, a világon a 4. helyen van a versenyben, 450.000 alkalmazottat foglalkoztat világszerte. Váradon az Auto Bara a partnerük (ennek vezetőjével is tárgyalt itt), helyi beszállítójuk pedig az UAMT, a Caprian és a Vernicolor. Minden évben új autómodelleket is bemutatnak, így lesz ez idén is. Például csak a Dacia rész profitja tavaly 506 millió lej, azaz 111 millió euró volt.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!