ERDON Helyi hírek

2017.06.13. 17:28

Hármas ünnep, három napon keresztül

Különlegesnek ígérkezik az idei Csillagocska Családnap, mely ezúttal is a testi-lelki egészség jegyében zajlik. A péntektől vasárnapig tartó rendezvény részleteiről a szervezők számoltak be.

Különlegesnek ígérkezik az idei Csillagocska Családnap, mely ezúttal is a testi-lelki egészség jegyében zajlik. A péntektől vasárnapig tartó rendezvény részleteiről a szervezők számoltak be.Több mint tíz éve szervezi meg rendszeresen a családnapot a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség, valamint a Csillagocska Alapítvány – mondta el Pálfi Noémi tiszteletes asszony és Benedek Árpád, az alapítvány zenepedagógusa és a Csillagocska néptáncegyüttes vezetője. Az utóbbi évek során egyre több tevékenység zajlott kint, a templom udvarán, s ezúttal is sok interaktív, családok számára szervezett szabadtéri programmal készültek a szervezők. A három nap során igyekeznek a testi-lelki egészség mintáját átadni a családok számára.

Óvodák

Az idei Csillagocska Családnap hármas ünnep, hiszen a családok mellett a reformáció 500. évét is ünneplik, emellett az óvoda és a néptáncegyüttes tanév-, illetve évadzáró műsora is most lesz. Pénteken reggel kilenc órától az egyházi kötődésű, különböző felekezetekhez tartozó óvodákat látják vendégül Az 500 éves reformációról az Óvodában című rendezvényre, melyen zenés, interaktív módon dolgozzák fel Zákeus történetét, a Csillagocska óvoda pedagógusainak közreműködésével, a gyerekek bevonásával. A délelőtt során a Csillagocska óvodába járó gyerekek és a vendég gyerekek a történethez kapcsolódó kézműves foglalkozásokon vesznek majd részt.

Délután 13 órától a Királyhágó-melléki Református Egyházkerületen belül működő református óvodák képviselőinek találkozója lesz, igei köszöntőt Dénes István Lukács esperes, generális direktor mond majd. A tapasztalatcserén, egymás megismerésén, az egyházi oktatás jelentőségének kiemelésén lesz a hangsúly, mondta el Benedek Árpád. Délután négy órától a meghívott pedagógusok számára a magyarországi Bányai Sándor pedagógus, az élménypedagógia szakértője tart élménypedagógiai foglalkozást. A pénteki nap közös vacsorával és városnézéssel zárul.

Vásári forgatag

Szombaton kilenc órakor lesz a kapunyitás, gyerekeket és felnőtteket egyaránt szívesen látnak, minden program díjmentes lesz. Egész nap finom falatok, vásári forgatag és jókedv várja az érdeklődőket: a „nagymama konyhája” sátorban az óvodások nagyszülei palacsintát készítenek majd, lesz szalontai házisajt és hidegen sajtolt olajakat is kínálnak majd, s a nap folyamán négy bográcsban készül majd a gulyás – a készítésben szülők, presbiterek, kórustagok is közreműködnek. Ezúttal is lesznek kézműves foglalkozások, melyeken belül népi eredetű, hagyományos technikákat, természetes anyagokat használnak majd, melyeket ízlésesen ötvöznek a korszerű technikákkal. A tevékenységek Tóth Beáta népművész közreműködésével zajlanak.

Szombaton tíz órától lesz a rendezvény ünnepélyes megnyitója, ezen belül a Csillagocska néptáncegyüttes legkisebb csoportja lép fel, majd beszédet mond Béres Klára, a Béres Alapítvány elnöke, aki immár tizedik alkalommal a rendezvény fővédnöke, ezt követően pedig Pálfi József, a Csillagocska alapítvány elnöke szólal fel. 10.40-től, az udvaron felállított színpadon Berkesi Alex basszusgitáros, a zenés gyermekműsorok ismert személyiségének Pupafalva avagy Bunyesz király karosszéke című zenés gyermekműsora kezdődik. 11.35-től, a Szabó Lajos gyülekezeti teremben felnőtteknek szóló programok lesznek: Mike Nimród Gyermekek a virtuális világ zsákutcáiban című előadását követően Horváth Erika Lélekzések című könyvének bemutatója lesz. 13.10-kor kezdődik a Csillagocska Néptáncegyüttes évadzáró műsora, melyen belül a táncegyüttes apraja nagyja bemutatkozik, s mivel az idén a szülők is tanultak táncolni, ezúttal alkalmuk lesz a gyerekekkel együtt fellépni. Amint Benedek Árpád elmondta, kimondhatatlan érzés, amikor a szülő a gyermekkel együtt lép fel, s azt kívánja, minden szülő tapasztalja ezt meg. 14 órától ebéd lesz, este nyolctól pedig a felnőtteket várják a táncházba, ahol zsíros kenyér mellett könnyen elsajátítható táncokat tanulnak majd. Élőzenét a Csillagocska zenekar biztosít.

Vasárnap tíz órától hálaadó istentisztelet lesz, ezt követően első alkalommal lép fel Váradon a Csillagocska Alapítvány pedagógusainak kórusa, Brugós Anikó énektanár, karnagy vezetésével, majd a Csillagocska Református Zeneóvoda évzáró műsora következik.

Mint megtudtuk, a szervezésben szülők, presbiterek, nőszövetségi tagok aktívan vesznek részt. A rendezvény helyszíne ezúttal is a Nagyvárad-Réti Református Egyházközség lesz. A Csilagocska Családnap támogatója többek között a Bethlen Gábor Alapkezelő Zrt. is, médiatámogatója a Bihari Napló.

Filmforgatás

A Partiumi Keresztény Egyetem képzőművészeti szakának hallgatói reklámfilmet forgatnak majd a szombati nap folyamán, melyet a Csillagocska Alapítvány megalakulásának 15 éves évfordulója alkalmából szervezendő október 21-i ünnepségen mutatnak majd be; a családnap alkalmából bemutatják a Csillagocska Alapítvány által 2005-ben megjelentetett Útravaló címet viselő gyermekdal-hanganyag alapján készült animációs filmet is, illetve a gyerekek részvételével animációs filmet is készítenek a helyszínen.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!