ERDON Helyi hírek

2017.06.12. 16:55

Folytatódik a kompetenciák felmérése

A vizsgaközpontok bejáratánál kifüggesztették a román, valamint az anyanyelvi kompetenciavizsgák eredményét, tegnap pedig a digitális kompetenciák felmérésével folytatódott az érettségi menete.

A vizsgaközpontok bejáratánál kifüggesztették a román, valamint az anyanyelvi kompetenciavizsgák eredményét, tegnap pedig a digitális kompetenciák felmérésével folytatódott az érettségi menete.Ami a román nyelvi kompetenciákat illeti: mint arról már beszámoltunk, a 148 végzős közül, aki az Ady Endre líceumban vizsgázik, 119-en a legjobb, vagyis a tapasztalt nyelvhasználói minősítést kapták, 27-en haladó, ketten pedig átlagos minősítésben részesültek. Az anyanyelvi szóbelin pedig kivétel nélkül mindenki a tapasztalt nyelvhasználói minősítésben részesült.

A 49 végzős közül, aki a Szent László római katolikus gimnáziumban érettségizik, románból 19-en kaptak tapasztalt nyelvhasználói minősítést, ugyancsak 19-en bizonyultak haladóknak, tizenegyen pedig az „átlagos” minősítést kapták. A magyar szóbelin pedig négy „haladó” minősítés kivételével mindenki tapasztalt felhasználói minősítésben részesült.

A digitális kompetenciák felmérésére három napot állapított meg az oktatási minisztérium: a pénteket, a hétfőt, valamint a keddet. Az Ady Endre középiskolában mindhárom napon vizsgáznak a végzősök. Amint Ciubotariu Éva aligazgatótól megtudtuk, a vizsga minden alkalommal egytől három óráig tart, a tanintézet két, számítógépekkel ellátott termében naponta ötven körülien bizonyítják digitális kompetenciáikat. Az első negyedóra során olyan feladatokat kapnak, melyekhez internet hozzáférésre is szükségük van, ezt követően az internetet leállítják, ugyanis a többi feladathoz már nem szabad böngészniük. Szerdától péntekig tart az idegen nyelvi kompetenciák felmérése, majd egy hét szünet következik, ezt követően pedig az írásbeli próbákkal folytatódik az érettségi.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!