ERDON Helyi hírek

2017.06.29. 15:02

Felmerült egy addiktológiai központ létesítése

Csütörtök délben a megyeháza dísztermében rendes havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. 60 napirendi pont szerepelt az előterjesztések közt, és több olyan kétharmadot igénylő határozattervezet is átment, melyeket korábban a liberálisok elleneztek.

Csütörtök délben a megyeháza dísztermében rendes havi közgyűlését tartotta a Bihar Megyei Tanács. 60 napirendi pont szerepelt az előterjesztések közt, és több olyan kétharmadot igénylő határozattervezet is átment, melyeket korábban a liberálisok elleneztek.A liberális frakció hónapok óta nem szavazza meg azt a két előterjesztést, melyek a Bihar megye köz- és magánvagyonát képező javak leltárának aktualizálásra vonatkoznak, kihasználva azt, hogy ezek kétharmados többséget igényelnek. A májusi tanácsülésen annyi előrelépés történt, hogy megegyezés született arról: megindokolják, miért szavaznak mindig nemmel. Ennek megfelelően, csütörtök délelőtt, egy nyakatekert megoldással, közvetlenül a tanácsülés előtt a PNL-sek benyújtottak egy határozattervezetet, tudva azt, hogy ilyen rövid időn belül ennek nem lehet meg a hozadéka, hiszen, mint bebizonyosodott, el se jutott a koalícióhoz áttanulmányozás végett. Végül kiderült: azt akarják, hogy úgy módosuljon a közvagyon leltára, hogy a megyei kórház mellett egy 500 ezer lej értékű, pár ezer négyzetméter telek kerüljön át a váradi önkormányzathoz. „Ez a 2016-os leltár, tehát ez a terület 2017-ben nem vonható ki belőle. Amúgy pedig az elmúlt napokban több adminisztratív ügyről egyeztettünk és tárgyaltunk Ilie Bolojan polgármesterrel, és felmerült ez a probléma is, többek közt abban a kontextusban, hogy miként lehetne a jövőben használni ezt a területet. Nem jutottunk közös nevezőre, de arról nem is volt szó, hogy tulajdont adjon át a Megyei Tanács. Természetesen ez is lehet megegyezés tárgya a jövőben, de hangsúlyozom, azzal a felvetéssel, hogy a megyei önkormányzat lemondjon ezen tulajdonáról, most találkoztunk először”- közölte Pásztor Sándor megyei tanácselnök. Végül a PNL-frakció ismét nem szavazta meg a két leltárt, noha a Számvevőszék is felszólítást küldött többször az aktualizálásra.

Pásztor Sándor reményét fejezte ki honlapunknak, hogy a jövő hónapban esedékes rendes tanácsülésen, meggondolva magukat, a liberálisok mégis megszavazzák majd a leltárt, ugyanúgy, ahogy csütörtökön is el lett fogadva kétharmaddal több olyan előterjesztés, melyeket korábban még elleneztek a szabadelvűek. Meglátásában valamilyen megoldás biztosan születik, valószínűleg nem az, hogy átadják a területet, de azért mindkét fél által elfogadható kompromisszum.

Addiktológia

A tanácsülésen Pásztor Sándor megígérte: egy olyan bizottság áll majd fel, melynek jórészt szakemberek lesznek a tagjai, orvosok, illetve olyan szakvégzettséggel rendelkező személyek, akik hallatni tudják a hangjukat abban az ügyben, melynek „tétje” egy addiktológiai központ létesítése. Tárgyalások eddig is zajlottak, és két, egymásnak ellentmondó vélemény látott napvilágot. Az egyik álláspont szerint a betegeket lehetőleg elszigetelt közegbe kell rakni, hogy a függőségük megszűnjön- ez esetben Diófás merült fel helyszínként-, a másik oldal pedig Váradban gondolkodik. A Megyei Tanács mindenesetre partner ebben a dologban, hiszen jelenleg a függőségben szenvedők kezelése gondot jelent Váradon és a megyében egyaránt. Figyelembe veszi a szakértők véleményét, és erre alapozva ki fog majd dolgozni egy stratégiát.

Átmentek olyan, korábban több hónapon keresztül a liberálisok ellenszavazatai miatt megbicsaklott, már-már „legendás” anyagok, mint például a Körösvidéki Múzeum szivattyúháza és víztartálya. Említést érdemel az is, hogy elhangzott: a Megyei Tanácsnak előszerződési feltételei vannak már az úgynevezett Erdélyi Szigethegység útra, mellyel kapcsolatos határozattervezeteket a liberálisok most megszavazták, noha korábban még ellene voltak. Szintén előszerződési fázisban van a Körösvidéki Múzeum új székházának a Regionális Operatív Program keretében megvalósítandó 5,5 millió euró értékű győztes projektjének a kivitelezése, ebben is egyhangú döntés született. Arról is szó esett még, hogy a Megyei Tanács több RO-HU, illetve ROP-projekteken dolgozott az utóbbi időben, melyek a következő tanácsülésen az önkormányzati képviselők asztalára kerülnek.

Főépítészeti székhely

Több percig tartó huzavona után döntés született arról, hogy újságokban, valamint a Megyei Tanács honlapján meghirdetik, hogy új, az eddiginél tágasabb székhelyet bérelne a személyi állománya bővítésére is készülő Főépítészeti Hivatal, hiszen a jelenleg rendelkezésére álló 220 négyzetméter túl szűkös a tevékenysége hatékony kifejtésére. Eldőlt az is, hogy 1 millió lejjel emelik az ipari parkokat működtető kft. törzstőkéjét. Megszavazták a Szigligeti Színház szerkezeti és működési szabályzatát, igazgatótanácsi tagokról voksoltak, és határoztak megyei buszjáratok számára adott engedélyekről.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!