ERDON Helyi hírek

2017.06.14. 12:30

Csütörtökön rajtol a Start-up-program

Június 15-én indítják a Start-up Nation elnevezésű programot, a kormány az újonnan alapított kis- és közepes vállalkozásokat kívánja ezzel támogatni. A részletekről szerdán a prefektúrán tájékoztattak.

Június 15-én indítják a Start-up Nation elnevezésű programot, a kormány az újonnan alapított kis- és közepes vállalkozásokat kívánja ezzel támogatni. A részletekről szerdán a prefektúrán tájékoztattak.Az érdeklődőket Ion Mihaiu prefektus köszöntötte, aki arra hívta fel a figyelmet: a Start-up Nation program fő célja új kis- és közepes vállalkozások alapítása, ezek fejlesztése, valamint új munkahelyek létesítése, elsősorban friss diplomások, munkanélküliek és hátrányos helyzetben levő személyek számára. Amúgy Bihar megyében több mint 40 ezer cég van regisztrálva, de ezek közül csupán körülbelül 17 ezer aktív, és azt szeretnék elérni, hogy a számuk évente legalább ezerrel bővüljön.

Mina Giurea, a Bihar Megyei Kereskedelmi és Iparkamara gazdasági igazgatója bejelentette: az általa képviselt intézményben egy iroda működik, ahol a programmal, illetve a KKV-k alapításával kapcsolatos információkat, tanácsokat nyújtanak.

A programról

A programot részletesen Cristian Raţiu, a kolozsvári székhelyű Kis- és Közepes Vállalkozások és Szövetkezetek Területi Hivatalának (OTIMMC) tanácsnoka ismertette. Többek közt elhangzott: maximum 200 ezer lejes támogatást kaphat egy kedvezményezett, az elszámolható költségek 100 százalékát, évente legfeljebb 10 ezer személy. A futamideje négy év, és minden esztendőben 2 milliárd lej kerül kiosztásra, kivéve 2017-et, amikor csupán 1,7 milliárd lej, hiszen már az év felénél tartunk. A kormány arra számít, hogy 10 ezer új cég és 15-20 ezer új munkahely alakul.

Az egyik feltétel, hogy a kereskedelmi társaság 2017. január 1-je után lett megalapítva, a regisztráció az 1990/31. számú és 2005/1. számú törvények, illetve a 2011/6. számú sürgősségi kormányrendelet alapján történt, a KKV pedig megfeleljen a 2004/346. számú törvénynek (kevesebb mint 250 alkalmazott és 50 millió eurót meg nem haladó üzleti forgalom). A másik kritérium, hogy legalább egy új, nyolc órás munkahely jöjjön létre, és ez a projekt lezárulta után legkevesebb két évig megmaradjon. A pályázók, amennyiben friss végzettek, a diplomájukon 2013. január 1-je utáni kibocsátási dátum kell úgymond szerepeljen.

A program június 15-én, 10 órakor rajtol, és az online platformon (www.aippimm.ro) 30 napig lehet feliratkozni. Egyéni fiók készül mindenki esetében, felhasználónévvel, jelszóval, e-mail címmel. Pontszámok alapján rangsorolják a pályázókat, azonosság esetén döntő a tevékenységi terület, a munkahelyek száma, az alkalmazottak kategóriája, a kiadások típusai, a befektetés innovatív foka. Az elszámolható költségek közé sorolták például műszaki és számítástechnikai berendezések beszerzését, különféle járművek, munka- és termelőhelyiségek vásárlását stb.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!