ERDON Helyi hírek

2017.06.14. 13:30

A selyemút felélesztésének ígérete: álmok és valóság határvidéke

Kína a közelmúltban jelentette be a világ eddigi legnagyobb infrastrukturális projektjét, az Új Selyemút nevű fejlesztési tervet, mely vasúton és közúton kötné össze Kínát Nyugat-Európával, gyakorlatilag egész Eurázsiában biztosítva a kínai áruk zökkenőmentes célba érését.

Kína a közelmúltban jelentette be a világ eddigi legnagyobb infrastrukturális projektjét, az Új Selyemút nevű fejlesztési tervet, mely vasúton és közúton kötné össze Kínát Nyugat-Európával, gyakorlatilag egész Eurázsiában biztosítva a kínai áruk zökkenőmentes célba érését.A térségünkön is áthaladó kereskedelmi folyosó bejelentése illeszkedik abba a trendbe, hogy Kína egyre látványosabban válik globálisan is fontos hatalmi és gazdasági tényezővé. Számunkra kevésbé ismert itt Európában, de Afrikában és Dél-Amerikában számos országban már régóta meghatározó tényező Kína, és most Európában is minden eddiginél nagyobb befolyást szerezhet.

Évadzáró előadás

Dr. Salát Gergely egyetemi docens, a Pázmány Péter Katolikus Tudományegyetem Kínai Tanszéke oktatójának előadásában választ kaphatunk arra a kérdésre, hogy mit hozhat régiónk számára ez a beruházás, és egyáltalán, hogyan kell értelmeznünk Kína ambícióit? Milyen valójában a kínai rendszer, a kapitalizmus és a szocializmus sajátos egyvelegeként? Milyen változások zajlottak Kínában az utóbbi években, és mire fog összpontosítani a kínai politika a közeljövőben?

Szeretettel várjuk Önöket a RODOSZ Café – Velünk élő Tudomány előadássorozat évadzáró előadására, amelyre 2017. június 15-én, csütörtökön 18 órától a Partiumi Keresztény Egyetem Bartók-termében kerül sor!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!