ERDON Helyi hírek

2017.05.17. 12:11

Új endoszkópok a megyei kórházban

Felújították és új felszerelésekkel látták el a Megyei Kórház gasztroenterológiai osztályán lévő endoszkópos laboratóriumot. A beruházás megközelíti a kétmillió eurót, hangzott el.

Felújították és új felszerelésekkel látták el a Megyei Kórház gasztroenterológiai osztályán lévő endoszkópos laboratóriumot. A beruházás megközelíti a kétmillió eurót, hangzott el.

Amint dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser kijelentette, a beruházás nyomán Románia egyik legmodernebb endoszkópos laboratóriumával büszkélkedhet mostantól a Bihar megyei Sürgősségi Klinika. Dr. Ciprian Brisc, a gasztroenterológiai osztály vezetője elmondta, egyrészt kibővítették és felújították a korábbi laboratóriumot, másrészt három új endoszkóppal egészítették ki a felszereléseket, ezek egyikét 2016-ban mutatták be először világviszonylatban.

Különféle, emésztőrendszeri megbetegedések diagnosztizálása és sokféle beavatkozás válik lehetővé az új felszerelésekkel – a korszerű módszerrel egyebek mellett belső vérzések állíthatók el, lehetővé válik a nyelőcső visszér endoszkópos elkötése, emésztőrendszeri polipok, daganatok távolíthatók el. Nem műtétekről van szó, hanem minimálisan invazív beavatkozásokról, melyek viszont hatékonyságuk és pontosságuk tekintetében sok esetben megelőzik a műtéteket. A felépülés nagyon gyors, egyes esetekben a páciens a beavatkozást követően saját lábán hagyja el a laboratóriumot, csak súlyos esetekben szükséges az utólagos megfigyelés. A beavatkások nagy része fájdalommentes, ezért általános anesztéziára vagy bódítószer használatára ritkán van szükség.

A laboratórium három rendelőből, egy sterilizáló helyiségből és egy kórházi ágyakkal ellátott helyiségből áll, ahol megfigyelés alatt tarthatják a beavatkozáson átesetteket.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!