ERDON Helyi hírek

2017.05.11. 13:42

„Tudnunk kell honnan, és hová tartunk”

Hatodik alkalommal szervezték meg a Mihai Eminescu Főgimnáziumban a Varadinum Junior rendezvényt, mely ezúttal Szent László Évéhez, valamint a reformáció évfordulójához kapcsolódott.

Hatodik alkalommal szervezték meg a Mihai Eminescu Főgimnáziumban a Varadinum Junior rendezvényt, mely ezúttal Szent László Évéhez, valamint a reformáció évfordulójához kapcsolódott.

Igyekeznek arra nevelni a diákokat, mondta el Hochhauser Enikő, a főgimnázium aligazgatója, hogy aktív szerepet töltsenek be a társadalomban és akár szervezői is legyenek ilyen és ehhez hasonló kulturális rendezvényeknek. Fontos, hogy igényesen töltsék a szabadidejüket, s ez a program egyúttal egy egészséges alternatívát nyújt a közösségi portálokon, internetes játékokkal kapcsolatos időtöltésre.

A rendezvényen a főgimnázium magyar tagozatos kilencedik, tizedik és tizenegyedik osztályosai vettek részt, s a már hagyományos zenés-verses összeállítást követően különféle interdiszciplináris, játékos megmérettetés következett, melyek során a témával kapcsolatos feladatokat kellett megoldaniuk.

Programok

Délben a résztvevők a díszteremben sereglettek össze, ahol az aligazgató köszöntötte őket, majd Létai Levente, a tanintézet diákja konferálta be a résztvevőket. „Nem könnyű felvenni a versenyt az élménygazdag világgal és rég elmúlt időkről beszélni, de ahhoz, hogy teljes értékű emberekké váljunk, tudnunk kell és illik honnan és hova tartunk. Sokan közülünk hamarosan el fogunk szakadni szülővárosunktól, külhonban keressük boldogulásunkat mert ez a trendi, de ha tudjuk, hol a gyökerünk és az jó mélyen el van ásva, jöhet bármilyen vihar életünkben, mindig tudni fogjuk hova tartozunk” - hangzott el.

A későbbiek során az iskola kórusának előadásában Szent Lászlóhoz kapcsolódó énekek hangzottak el, s több verset is előadtak a diákok. Ezt követte a fotókiállítás megnyitása. Mint megtudtuk, a diákok feladata az volt, hogy „Szent László emléke a XXI. századi Nagyváradon” témájú fotókat készítsenek, ezek egy részét ki is állították a díszteremben. Nagy István informatikatanár értékelte a beérkezett képeket – mint elmondta, egy részük „szelfis” stílusban készült, egy részük meg nem, egyesek esetében a perspektíva, máshol a téma ragadta meg. A képeket a diákok egyebek mellett a várat, a Szent László szobrot, a Szent László templomot és a Szent László líceumot örökítették meg.

A program párhuzamos vetélkedőkkel folytatódott: az egyik feladat során a csapatoknak az iskolát kellett bejárniuk, miközben a tizennégy stációnál elhelyezett szórakoztató-kreatív feladatokat kellett megoldaniuk. Volt helytörténeti séta a városban, egy másik csapat Szent Lászlóhoz kapcsolódó legendát dramatizált és mutatott be, a nyelvi fejtörők sem hiányoztak, s az erre az alkalomra létrehozott online platformon Szent Lászlóhoz kapcsolódó, interdiszciplináris kérdésekre kellett megtalálniuk a választ. A különböző programok megszervezéséhez az iskola tanárai, Fazakas Gábor, Imre Emese, Vad Zoltán, Ágoston Palkó Emese és Nagy István járultak hozzá. A rendezvényt a Megyei Tanács támogatásával szervezték meg.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!