ERDON Helyi hírek

2017.05.25. 17:38

Súlyos szabálytalanságokra derült fény

Leváltották tisztségéből a nagyváradi Francisc Hubic művészeti iskola igazgatóját. Az előzményekről és részletekről a megyei tanács szóvivője csütörtökön közleményben tájékoztatott.

Leváltották tisztségéből a nagyváradi Francisc Hubic művészeti iskola igazgatóját. Az előzményekről és részletekről a megyei tanács szóvivője csütörtökön közleményben tájékoztatott.

A Bihar megyei Számvevőszék tavaly júliusban jelezte, hogy az éves pénzügyi ellenőrzés nyomán egy sor súlyos szabálytalanságot talált a Bihar megyei Francisc Hubic Művészeti Iskolánál. Mint kiderült, nem készült egy nyilvántartás a különböző adás-vételekről, nem voltak nyilvántartva a kellékek, díszítőelemek, viseletek, bábok, hangszerek, nem tartották be leltárkészítésre vonatkozó szabályokat, olyan kifizetéseket végeztek, melyeket nem tudtak a törvénynek megfelelően, iratokkal igazolni, illetve el nem végzett munkálatokat fizettek ki.

Szabálytalanságok

Amint a megyei tanács szóvivője, Adrian Şimon által megfogalmazott közleményben olvasható, Pásztor Sándor megyei tanácselnök január 30-án elrendelte ezeknek a rendezését, s ezt Marian Boboia igazgató tudomására is hozta. Februárban, a számvevőszék újabb ellenőrzése során kiderült, hogy a művészeti iskola menedzsere nem szüntette meg a leltárkészítéssel és szabálytalan kifizetésekkel kapcsolatos szabálytalanságokat, ezért a Bihar megyei Tanács kérelmezte a határidő meghosszabbítását és a megyei tanácselnök az április 25-ét jelölte meg újabb határidőként. Viszont semmi nem történt a helyzet javítása érdekében. „Megjegyzendő, hogy a számvevőszék által jelzett szabálytalanságok kiküszöbölésének elhanyagolása akár büntetőjogi felelősségre vonást is maga urán vonhat” - áll a közleményben.

A számvevőszék által konstatáltak nyomán a a megyei tanács belső auditáló szolgálata is ellenőrizte az iskola 2014 és 2015 évi gazdasági-pénzügyi tevékenységét, Cornel Popa akkori tanácselnök utasítása nyomán. Több aspektust is megvizsgáltak, s bár konkrét értékeket nem állapítottak meg, megfogalmazták, hogy az intézmény nem használta fel gazdaságosan és hatékonyan a költségvetésből kapott összegeket, mivel igazoló okiratok nélküli kifizetésekre és költségekre derült fény.

Hiányosságok

Bár a belső auditálás még tavaly nyáron befejeződött, a jelentés csak októberben készült el, több tárgyalást követően, melyeken az intézmény képviselői nem mutatták fel a kért dokumentumokat, sőt, meg is kérdőjelezték a megállapított hiányosságokat. A belső auditálást végző bizottság jelentése egyéb, különösen súlyos hiányosságokra is rámutatott – például a közbeszerezési törvény súlyos megszegésére, ugyanis a Francisc Hubic Művészeti Iskola minden közbeszerzést közvetlen odaítéléssel tett meg, holott negyven százalékuk esetében az országos elektronikus közbeszerzési rendszert (SEAP) kellett volna alkalmazniuk, ezenkívül nem jelezték az ötezer eurót meghaladó közbeszerzéseket sem a SEAP felé.

Arra is fény derült, hogy igazoló dokumentumok nélkül fizették ki az iskola személyzetének utazásait és elszállásolását, továbbá egyéb olyan, indokolatlan elszállásolásokat fizettek ki, melyek összege több százezer lej volt. Egyúttal az iskola csak 2014 és 2015 között több mint 142 ezer lejt fizetett ki könyvekre, folyóiratokra, nyomtatványokra és kompaktlemezekre, túlnyomó többségük adóügyi törvénykezéssel kapcsolatos tudnivalókat tartalmazott, miközben ezzel párhuzamosan előfizetéssel rendelkezett az időszerűsített törvényekre vonatkozóan is. Egyéb kihágások: kifizetések történtek anélkül, hogy szerződést kötöttek volna a szolgáltatóval, a legtöbb közbeszerzés esetén hiányzott az indoklás, nem nevezték ki azt a személyt, aki a közbeszerzésekért feleljen. A huszonkét, javarészt súlyos hiányosság alapján az auditálást végző szakértők a pénzügyi tevékenység és a hatékony gazdálkodás szempontjából „kritikus” minősítést állapítottak meg.

A legsúlyosabb kihágásokkal kapcsolatban tavaly decemberben eldöntötték, hogy értesítik a Bihar megyei rendőrség gazdasági bűnözés elleni osztályát.

Felbontották a szerződését

Mindezeket a dokumentumokat bemutatták a megyei tanácselnök utasítására kinevezett értékelő bizottságnak is, mely a menedzser éves értékelése céljából ülésezett április 18-án, így az értékelésen Marian Boboia igazgató 6,28 pontot ért el, ami elégtelennek számít. A bizottság ennek indoklásaként a következőket sorolta fel: az intézmény stagnálása; nem kielégítő gazdasági-pénzügyi menedzsment; az igazgató nem ismeri a menedzsment alapfogalmait, nem képes magyarázatot adni, nincsenek pertinens információi; nem vállal felelősséget a konstatált szabálytalanságokért és az ellenőrző szervek által meghatározott intézkedések teljesítéséért; eltérések és összeférhetetlenségek a tervek és megvalósítások között.

A bizottság Marian Boboia menedzseri tevékenységének megszüntetését ajánlotta és a menedzsment szerződés felbontását. Az értékelés eredményét Marian Boboia megóvta, ám ezt elutasították április 24-én, május 12-én pedig közölték vele a megyei tanácselnök rendelkezését a menedzsment szerződés felbontásáról.

Amint a közleményben áll, az elkövetkezendőkben Pásztor Sándor megyei tanácselnök kinevez majd egy átmeneti vezetőt az intézmény élére a versenyvizsga megszervezéséig - ez a törvény szerint 120 napon belül kell megtörténjen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!