ERDON Helyi hírek

2017.05.25. 11:59

Sport- és kulturális utalványok

Május 25-én az RMDSZ nagyváradi székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Két téma mezőgazdasági jellegű volt, a harmadik az értékutalványokra vonatkozott.

Május 25-én az RMDSZ nagyváradi székházában sajtótájékoztatót tartott Szabó Ödön parlamenti képviselő. Két téma mezőgazdasági jellegű volt, a harmadik az értékutalványokra vonatkozott.

Csütörtöki sajtótájékoztatóján Szabó Ödön felidézte, hogy körülbelül 3 évvel ezelőtt nyújtott be a parlamentben egy kezdeményezést, melyet most fogadtak el. 2017/89-es számú törvény megnevezéssel megjelent a Hivatalos Közlöny május 3-i, 316. számában, és a mezőgazdasági életjáradékkal kapcsolatos problémát old meg. A jogosultak legkevesebb három feltételnek kellett eleget tegyenek: rendelkezzenek tíz hektárnál kisebb földtulajdonnal, haszonbérleti vagy adásvételi szerződést kellett kössenek, illetve be kellett töltsék a 62 év nyugdíjkorhatárt, vagy I-es vagy II-es fokozatú betegnyugdíjasok kellett legyenek. Ezek a kritériumok azonban diszkriminatívak voltak, ami oda vezetett, hogy egyes kedvezményezettek elveszítették a jogosultságukat, és kamatokat vagy egyéb adóügyi büntetéseket kellett fizessenek arra az időszakra, amikor kaptak. A most hatályba lépett törvény eltörli ezeket, melyek tulajdonképpen az állam hibájából voltak kivetve, pontosan meghatározza, hogy ki jogosult a mezőgazdasági életjáradékra, és 30 napot jelöl ki a mezőgazdasági és a munkaügyi minisztériumoknak a végrehajtási utasítás kibocsátására.

Szintén mezőgazdasági téma, hogy az Európai Unió közvitára bocsátotta a 2020 utáni Közös Agrárpolitika (KAP) tervezetét. A nyugat-európai államok azt szeretnék, hogy megszűnjenek a terület alapú támogatások, a parlamenti képviselő szerint azonban a közép-kelet-európai államok számára ez előnytelen volna, ezért az ügyben kérdést intézett a szaktárcához. Bár korrekt válaszokat kapott, meglátásában a minisztériumnak határozottabban kellene fellépnie azért, hogy legalább a következő uniós költségvetési ciklusban még megmaradjon ez a fajta szubvenció, és szövetséges partnereket kellene keresnie a volt szocialista országok körében, és valószínűleg találna is.

Értékutalványok

A honatya ugyanakkor bejelentette: a jövő héten kezdeményezni fogja, hogy egyszerűsítsék le, és egyetlen törvénybe foglalják össze a különféle értékutalványokra vonatkozó jogszabályokat, jelenleg ugyanis három rendelkezik ezekről. Újdonságként pedig két új típusú jegyek- sport és kulturális- vezetne be, melyeket egyes multinacionális cégeknek már adnak.

Végül a politikus köszönetet mondott az Állami Számvevőszéknek, amiért Bihar megyében segített a tanintézeteknek abban, hogy a könyvelésükkel ne legyen gond.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!