ERDON Helyi hírek

2017.05.10. 11:41

Rossz állapotban az Ady múzeum

Igencsak ráférne egy teljes felújítás a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum épületére. Ennek megvalósítására elképzelések vannak, konkrétumok viszont nincsenek.

Igencsak ráférne egy teljes felújítás a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum épületére. Ennek megvalósítására elképzelések vannak, konkrétumok viszont nincsenek.

 

Az elmúlt napokban egyik olvasónk küldött fényképeket szerkesztőségünkhöz a nagyváradi Ady Endre Emlékmúzeum épületéről, jelezve, hogy az ingatlan rendkívül rossz állapotban van, ráférne tehát egy alapos felújítás. Megerősítette ezt a vélekedést Imre Zoltán, az emlékmúzeum igazgatója, aki szerkesztőségünk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy nagyon sok hiányosság van: a múzeum minden terme beázik, esőzések idején szabályosan csöpög be a víz az épület belsejébe. „Most úgy helyezem a tárlóinkat az Ady relikviákkal, hogy ne csepegjen rájuk a víz, mert ha egy kéziratra vagy bármire rácsepeg, akkor tönkreteszi. Jöttünk már be úgy ide, hogy tócsa állt a teremben” – jegyezte meg. Hozzátette, hogy a bejárati ajtó küszöbe olyan régi és repedezett, hogy nagy esőzésekkor folyik be a víz az épületbe, amelynek a külseje sincs jobb állapotban: penészedés, vakolathiányok, repedések súlyosbítják a helyzetet. A tetőzet lemezburkolata rozsdás, az így keletkezett lyukakon csepeg be a víz.

Felújítani és módosítani

„Körülbelül tizenöt éve volt egy felújítás, azóta semmi. Amióta ide jöttem, azon dolgozom, hogy ezt a múzeumot korszerűsítsük: új reflektorok kerüljenek a kiállítótermekbe, a jelenleg a múzeum falán lévő pannókat le kellene szedni, és olyan kiállítási felületet kellene biztosítani, aminek nyomán a múzeum vándorkiállításoknak is helyt adhasson” – mondta Imre Zoltán. Elárulta, hogy a balatonszárszói József Attila Emlékház és a Petőfi Sándor Irodalmi Múzeum Weöres Sándor kiállítását is elhoznák ide. Ugyanakkor a múzeum két szárnyterme, amelyek most is állandó jellegű kiállítási térként funkcionálnak, megmaradna állandó jellegű kiállító térnek, de korszerűsítve úgy, hogy video-, és hanganyagok is helyet kapjanak, és a látogatók román és magyar nyelven hallgathassák az Ady verseket. „Nem csak egyszerű állagmegőrzést és helyrehozatalt szeretnénk, hanem egy teljes felújítást, de strukturális szempontból és a koncepció tekintetében is. A Petőfi Irodalmi Múzeum egyébként már fel is ajánlotta, hogy a belső terveket ingyen elkészíti számunkra” – mondta Imre Zoltán. Az igazgató hozzátette, hogy már hallott ígéreteket afelől, hogy az idén el is kezdődik a múzeum felújítása.

Semmi konkrét

Ugyanezt az információt erősítette meg Aurel Chiriac, az emlékházat is felügyelő Körösvidéki Múzeum igazgatója. A felújítást azonban csak az épületet tulajdonló Nagyváradi Ortodox Püspökség végezheti el, az épületet ugyanis a Bihar Megyei Tanács csak bérli. Mint azt megkeresésünkre a Bihar Megyei Tanács Elnöki Kabinetje válaszolta, jelenleg a nagyváradi Ady Endre Múzeum épületére egy 2020-ig tartó négy éves bérleti szerződés van érvényben a bérlő Bihar Megyei Tanács és a tulajdonos Nagyváradi Ortodox Püspökség között. Mivel a megyei tanács csak bérlője az ingatlannak, ezért nincs lehetősége beruházási munkálatokat kivitelezni, ilyen jellegű munkálatokra kizárólag akkor van lehetőség, ha a Bihar Megyei Tanács tulajdonában lenne az épület. A tanács csak karbantartást fog végezni ott, ez a munkálat remélhetőlg még az idén elkezdődik a kabinet tájékoztatása szerint. Kerestük az ügyben a Nagyváradi Ortodox Egyházat, de egyelőre nem kaptunk tájékoztatást tőlük.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!