ERDON Helyi hírek

2017.05.08. 14:43

Népi mesterségekkel ismerkedtek

Immár tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Pro Familiae Alapítvány az interaktív kézműves találkozót a Festum Varadinum keretében. Mesterek és gyerekek találkoztak hétfőn a Kanonok soron.

Immár tizenkilencedik alkalommal szervezte meg a Pro Familiae Alapítvány az interaktív kézműves találkozót a Festum Varadinum keretében. Mesterek és gyerekek találkoztak hétfőn a Kanonok soron.

Nagyvárad mellett Békéscsabáról, Orosházáról, Zerindről, Nagyszalontáról, Bikácsról érkeztek népi mesterek, kézművesek a találkozóra. Tizenöt mester érkezett, s a délelőtt folyamán mintegy kétszázötven gyerek fordult meg a rendezvényen. Akárcsak a korábbi években, a legnagyobb tumultus a korongozónál képződött, a gyerekek ámulva nézték, hogyan alakítja e mester az agyagtömböt formás edénnyé. A gyerekek ajándék edénykéket is kaptak a Békéscsabai Kézműves Szakiskola képviselőjétől. Volt hímes tojás készítés, pirograválás, gyöngyfűzés és a gyerekek a hagyományos, bordával és orsóval történő csigatészta készítés rejtelmeivel is megismerkedhettek az olaszi református nőszervezet tagjainak segítségével. A gyerekek egy kis zacskóban meg is kapták az egyenként készített csigatésztákat.

Sikerélmény

A nagyszalontai Sinka István kézműves-kör tagjai szalmapillangó készítésére tanították meg a gyerekeket. Bondár Hajnalka, a kör újdonsült vezetője elmondta: manapság, amikor a gyerekek javarészt a számítógép előtt ülnek, vagy tableteken és telefonokon játszanak, olykor el sem tudják képzelni, hogy elődeik saját maguk készítették játékaikat abból, amit a természetben találtak. A kézműves foglakozások során szalma-, csuhé- és gyékénytárgyak készülnek, s egyebek mellett gyöngyöt is szőnek – hatalmas sikerélmény, amikor a kör tagjai, idősek, fiatalok saját alkotásaikat viselik.

Csomós Tünde Bikácson élő hímzőnő hímzett Richelieu-terítőket hozott, s a gyerekeket hímezni tanította. Mint mondta, egy-egy kis terítő nyolc óra alatt készül el, régi típusú varrógépen, mivel a modernek túl gyorsak hozzá. Mindez igazi szaktudást igényel, a richelieuzés a hímzés mesterfoka, egy külön szakma, tudtuk meg. Ám a Richelieu típusú minták nemcsak terítőkön voltak jelen: az orosházi Trnkoczi Jánosné ilyen jellegű mézeskalácsokat készít, ezek mellett a kalocsai és a modern mintájú mézeskalácsok, valamint a tükrös szíveket mintázók a specialitásai. Igyekszik minél kevesebb adalékanyagot használni, s inkább a természetes összetevőkre helyezi a hangsúlyt, mondta el.

Nagyzerindről egy húszfős néptánc csoport is érkezett, a találkozó során táncelőadásokat is megtekinthettek a jelenlévők. Jakabffy Emma, a Pro Familiae Alapítvány elnöke elmondta: ezeknek a találkozóknak a célja az, hogy a népi mesterségeket megismertessék a gyerekekkel, s olyan csoportok alakuljanak, melyek meg is tanulják ezeket.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!