ERDON Helyi hírek

2017.05.09. 12:11

Megvan a pénz a bejegyzésekre

Megkapta a Bihar Megyei Kataszteri Hivatal az Országos Kataszteri Hivataltól a szisztematikus telekkönyvi bejegyzésekre vonatkozó támogatást.

Megkapta a Bihar Megyei Kataszteri Hivatal az Országos Kataszteri Hivataltól a szisztematikus telekkönyvi bejegyzésekre vonatkozó támogatást.

Az idén 150 ezer lejt hagytak jóvá közigazgatási egységenként a telekkönyvi regisztrálások elvégzésére, tavaly ez az összeg 135 ezer lej volt. A polgármesteri hivatalok május folyamán megköthetik a telekkönyvi bejegyzésekre vonatkozó szerződéseket a megyei hivatallal. A törvény módosítása következtében ettől az évtől a támogatás többéves, azaz nem szükséges felhasználni a teljes összeget 2017 végéig.

Jelenleg a Bihar megyei Kataszteri Hivatal (OCPI) találkozókat szervez a polgármesterekkel, illetve azokkal a személyekkel, akiknek engedélyük van a szisztematikus bejegyzések elvégzésére, illetve a közjegyzőkkel. Akárcsak 2016-ban, elsőbbséget élveznek a külterületek, valamint azok, amelyek országos érdekeltségű infrastruktúra fejlesztési programok tárgyát képezik (autosztráda építés, elektromos hálózatok létrehozatala, földgáz vezetékek elhelyezése ).

Az Országos Kataszteri Hivatal (ANCPI) időszerűsítette a polgármesterek szisztematikus bejegyzések lebonyolításával kapcsolatos útmutatóját, ez az ANCPI honlapján érhető érhető el: http://www.ancpi.ro/pnccf/documente/ghidul-primarului-v04.pdf. A szerződéseket május végéig lehet majd megkötni, ezt követően a közigazgatási egységek lebonyolítják a közbeszerzési eljárást.

Jelenleg a szisztematikus bejegyzések Gyapjú, Papfalva és Oláhszentmiklós 19 szektorában fejeződtek be, s további 41 közigazgatási egység közel nyolcvan szektorában folyamatban vannak.

Ezek a munkálatok az országos, 2015 és 2023 közötti kataszteri és telekkönyvi program részét képezik, melynek célja az összes hazai ingatlan (földterületek, épületek, lakások) ingyenes bejegyzése az integrált kataszteri és telekkönyvi rendszerbe. A programra az ANCPI saját jövedelmeiből 900 millió eurót biztosít, további, 312 millió euró körüli összeget pedig a Regionális Operatív Programon keresztül fizetnek ki. Egyúttal a helyi közigazgatási egységek saját költségvetésükből is hozzájárulhatnak a munkálatok finanszírozásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!