ERDON Helyi hírek

2017.05.29. 16:00

„Már korábban is elhangzott egy javaslat”

Javaslattal állt elő az EMNT azzal kapcsolatban, hogy hová költözhetnének a Szacsvay iskola „kis” épületében lévő osztályok, viszont korábban már elhangzott egy másik javaslat is.

Javaslattal állt elő az EMNT azzal kapcsolatban, hogy hová költözhetnének a Szacsvay iskola „kis” épületében lévő osztályok, viszont korábban már elhangzott egy másik javaslat is.

Az EMNT javaslata az, hogy az iskola Körös utcai épülete költözzön abba a Decebal úti épületbe, mely jelenleg az Andrei Șaguna iskolának ad helyet.

Amint Csomortányi István Bihar megyei elnök a hétfői sajtótájékoztatón elmondta, a „kis Szacsvay” épületét az önkormányzat a római katolikus egyháztól bérli, s mivel az önkormányzatnak sok szabad épülete van, időszerűvé vált, hogy elköltözzön onnan. Arról nem is beszélve, hogy a kis épületben nincs sportolási és étkezési lehetőség sem. Moldován Gellért Lajos hozzátette: az udvar felőli részen lakások vannak, a lakók kocsival járnak ki és be az udvaron, az igazgatónő felszólította őket, hogy amíg a gyerekek iskolában vannak, ne használják az autókat az udvaron, s cirkusz lett belőle.

Megvizsgálják

Amint a sajtótájékoztatón elhangzott, a polgármester pozitívan állt hozzá javaslatukhoz, de pontos számításokra van szükség arra vonatkozóan, hogy hány tanteremre van szükség és mennyinek az áthelyezését teszi lehetővé az épület. Az is kiderült, hogy egy másik iskola is igényelte már az épületet – a pedagógiai líceum – s a polgármesteri hivatal szakértőire hárul a feladat, hogy megvizsgálják, melyik tanintézet számára lenne megfelelőbb.

Csomortányi István kiemelte: az Eminescu utcai épület megmaradna, e mellé kapná meg az iskola a Vitéz (Decebal) utcai épületet. Azt is hozzátette: tudomása van arról, hogy a Megyei Tanács, illetve az RMDSZ egy másik variánssal állt elő, mégpedig a Ioan Bococi iskola jelenlegi helyére költöztetné a Körös utcai épületben lévőket. De ebben az ügyben még egyetlen lépés sem történt, tette hozzá, a néppárt javaslatát pedig már ősztől gyakorlatba lehetne ültetni, tette hozzá, s szerintük a két lehetőség közül ez lenne a jobbik. Arról is szó esett: nem mondtak le arról a céljukról, hogy erősítsék a magyar oktatást a városban, s újraszervezzék a magyar nyelvű oktatást várad-szőllősön és őssiben. A kimutatások szerint – mondta el Moldován Gellért Lajos – a kilencvenes évek elején Bihar megyében több mint másfél ezer magyar diák járt román osztályba, s most is valószínűleg több százan vannak – holott bizonyságot nyert, hogy azok a gyerekek érvényesülnek jobban, akik az anyanyelvükön tanulnak.

Másik lehetőség

Pásztor Gabriella iskolaigazgató elmondta, nem ért egyet azzal, hogy az iskola a Decebal utcai épületbe költözzön, s furcsának találja, hogy azok a vezetőtanácsi tagok, akiket a néppárt javaslatára a polgármesteri hivatal delegált a vezetőtanácsba, a politikum oldaláról közelítik meg a kérdést. „A vezetőtanácsi üléseken mi soha, egyszer sem tettük szóvá, hogy ők mely pártnak a tagjai, mindig a gyerekek és az oktatás volt a fontos és persze az infrastruktúra” - fogalmazott az iskola igazgatója.Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes mindezzel kapcsolatban megjegyezte: amennyiben az iskola vezetőtanácsában még nem is vetették fel, ez az információ nem lett volna publikus, az iskolahálózat ügye pedig nem is az ő hatáskörük, hanem a városi tanácsé.

Szabó Józseftől megye-menedzser kérdésünkre elmondta: néhány hónappal ezelőtt Cseke Attila, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője már megfogalmazott egy megoldást, melyet a megyei önkormányzat is támogat – mégpedig azt, hogy a kis épület osztályai költözzenek a Ioan Bococi iskola jelenlegi épületébe, mely szeptember elsejéig működik még ott, s mely szintén a Körös utcán található. Az épületnek több előnye is van a Decebal utcaival szemben – rendelkezik bentlakással, kantinnal, konyhával, valamint egy kis díszteremmel is. „Határozottan úgy gondolom, hogy a megyei önkormányzat javaslata szolgálja leginkább a diákok érdekeit” - mondta Szabó József.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!