ERDON Helyi hírek

2017.05.17. 12:01

Klisék az életből ellesve

Vasile Dorolti és Remus Tiplea fotóművészek képeiből nyílt kiállítás kedden délután a nagyváradi barokk palotában a Körösvidéki Múzeumi Napok rendezvénysorozat keretében.

Vasile Dorolti és Remus Tiplea fotóművészek képeiből nyílt kiállítás kedden délután a nagyváradi barokk palotában a Körösvidéki Múzeumi Napok rendezvénysorozat keretében.

Az Emberek és keresztek, valamint a Vallási felekezetek című fotósorozatok két alkotójának, Vasile Dorolţinak és Remus Ţipleanak a jelenlétében nyitották meg a kiállítást kedden délután a nagyváradi római katolikus püspökségen, mely még mindig a Körösvidéki Múzeum székhelye is. A tárlatnyitón először dr. Aurel Chiriac, a múzeum igazgatója köszöntötte a megjelenteket, majd a fotótárlat megszervezésében komoly részt vállaló Florin Sipos beszélt a két kiállító fotóművészről. Vasile Dorolţi1980-ban kezdett el fényképezni, és már a nyolcvanas évek elején feltűnt bátor témaválasztásával, ugyanis fotóriportot készített egy romániai árvaházról, aminek következményeként, amint az várható is volt, a kommunista hatalom megnehezítette a tevékenységét, cenzúrázta munkáit. Az Emberek és keresztek fotósorozat a morális, vallási értékek felbomlását jeleníti meg. Remus Ţiplea ismert fotós a média világában, fő szakterülete a dokumentumfotózás és a fotóriport, tavaly egyik fotósorozata bekerült a világ legnagyobb fotóversenyének, a Sony World Photography Awardnak a döntőjébe. Az itt kiállított Vallási felekezetek című sorozatán hat évig dolgozott. Az alkotásokról beszélt dr. Ramona Novicov műkritikus kiemelve, hogy a mai világ által sugallt felbomlásban, kétségbeesésben, nyugtalanságban ezek a képek emlékeztetnek arra, hogy ebben a világban is vannak értékek, amiket nem lehet tönkretenni. Böcskei László nagyváradi római katolikus püspök köszöntőjében kifejtette, hogy ez a tárlat tulajdonképpen egy útvonal a szónak a szoros és átvitt értelmében is. Mint mondta, sokat beszélnek az emberek a klisékről, melyek keresettek, előregyártottak, de amelyek nem igaziak. A mostani kiállításon látható képek olyan kliséket mutatnak be, amelyek igazak, visszatükrözik a valóságot, és az emberek által felvállalt spiritualitásról szólnak. A tárlatnyitón röviden szólt a két alkotó is, akik azonban a megnyitót követő vetített képes prezentáció során beszéltek részletesen alkotásaikról. A kedden megnyílt kiállítás egy hónapig látható a barokk palotában.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!