ERDON Helyi hírek

2017.05.23. 14:17

Folkfesztivál lesz a nagyváradi várban

Országos Folkfesztivál színhelye lesz július elsején és másodikán a Nagyváradi Vár színpada, a kezdeményezők magyar előadókat is várnak. A részletekről kedden számoltak be.

Országos Folkfesztivál színhelye lesz július elsején és másodikán a Nagyváradi Vár színpada, a kezdeményezők magyar előadókat is várnak. A részletekről kedden számoltak be.

Pop Ana Angela, a Bihar megyei Nők Egyesületének elnöke elmondta: a szervezet nagy hangsúlyt fektetett a kultúrával, szociális támogatással, a család, a házasság, a nők védelmével kapcsolatos tevékenységekre, s most szeretnék újraéleszteni a folkzene fesztivál hagyományát, hiszen a kilencvenes évek óta nem volt ilyen Váradon, holott annak idején ő maga is szívesen vett részt ilyeneken. Szeretnék ezentúl minden évben megszervezni a fesztivált, mely egyaránt szól a Bihar megyeieknek és azoknak, akik abban az időszakban Váradon vagy környékén nyaralnak.

Bekapcsolódhatnak

Mihaela Dindelegan, a Bihar megyei Nők Egyesületének alelnöke kihangsúlyozta: egyrészt népszerűsíteni szeretnék a rendezvényt, másrészt fel szeretnék kelteni a cégek, vállalkozók figyelmét, hogy csatlakozzanak a projekthez, például úgy, hogy az előzetes programban szereplő előadók mellett másokat is meghívnak. „Például összefoghat több cégvezető és meghívhatja például Nicu Alifantist, vagy Mircea Vintilă folkénekest” - mondták a szervezők. Amint a későbbiek során elhangzott: egyelőre nem találtak magyar folkzenészeket, akik fellépnének, Trifán László sajnos egészségügyi okok miatt nem vállalhatta el a részvételt, de várják a jelentkezőket.

A fesztivál helyszíne a Nagyváradi Vár színpada lesz, az előadások mindkét napon 19 órától kezdődnek, de ha sokan jelentkeznek a továbbiakban, ez még változhat, illetve háromnapos is lehet.

Fellépők

Az eddigi fellépők között egyaránt szerepelnek kezdők és ismertek, váradiak és más városokból származók – többek között Ducu Bertzi, Victor Socaciu, Mircea Bodolan, Alexandrina és Florian Chelu, Octavian Bud és Adina Hodişan, Puskas Magda, Vali Şerban, Nicolae Moranciu, Sergiu Nica, Raul Silaghi lép fel, az ismert előadók negyven-ötven, a helyiek pedig húsz perces programokkal. A zenei előadások mellett a fesztiválon kézműves tevékenységek, könyvbemutatók is lesznek, de karikatúraverseny és „művészi kávézó” is szerepel a programban, s nem hiányzik majd a népi kézműves vásár sem. A belépés ingyenes lesz.

A sajtótájékoztatón jelen volt a szervezésben partnerszerepet vállaló néhány intézmény képviselője: Mircea Jacan, a Tradicionális Népi Kultúra Népszerűsítésének és a Hagyományőrzés Bihar Megyei Központja (CJCPCT) igazgatója, valamint Angela Lupşea, a vármúzeum igazgatója. Szintén a partnerszervezők között szerepel a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal, a Körösvidéki Múzeum, valamint a Bihar megyei Művelődési Igazgatóság.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!