ERDON Helyi hírek

2017.05.17. 16:27

Egész napos ügyelet lesz

Ünnepélyes keretek között nyílt meg szerdán a Megyei Sürgősségi Klinika gasztroenterológiai osztályának felújított endoszkópos laboratóriuma. Hamarosan új röntgenkészülékkel is bővül.

Ünnepélyes keretek között nyílt meg szerdán a Megyei Sürgősségi Klinika gasztroenterológiai osztályának felújított endoszkópos laboratóriuma. Hamarosan új röntgenkészülékkel is bővül.

2012 óta hatalmas fejlődésen ment át az endoszkópos laboratórium, mondta el dr. Ciprian Brisc osztályvezető főorvos. Akkor egyetlen régebbi típusú endoszkóppal rendelkeztek, most viszont az eddig működő két egyszerűbb készülék mellett három utolsó generációs műszert is beszereztek. A beruházás megközelíti az kétmillió eurót, ezt részben saját forrásokból, részben önkormányzati támogatással, részben pedig minisztériumi hozzájárulásból sikerült előteremteniük.

A megnyitón részt vett Ilie Bolojan polgármester, valamint dr. Marcel Tanţău kolozsvári gasztroenterológus orvosprofesszor, a Román Endoszkópiai Társaság elnöke is, aki elmondta: a laboratórium, melyben előreláthatólag évente több ezer diagnosztizálást és beavatkozást végeznek majd, példa arra, hogyan kell az egészségügyi ellátásnak közelítenie a pácienshez. Mint hozzátette, a laboratóriumot kifogástalannak találja - mind kinézet, mind felszereltség szempontjából megüti az európai színvonalat. Kolosszális munka áll a háttérben, melyet a bürokrácia nagyban nehezített, jegyezte meg. Miután dr. Gheorghe Carp kórházmenedzser elmondta, hogy szükséges lenne egy új röntgenkészülék is, Ilie Bolojan megígérte, hogy támogatni fogja ennek beszerzését a laboratóriumba, erre 150 ezer eurót különítenek el a tervek szerint.

A laboratóriumban hat gasztroenterológus dolgozik, valamint több rezidens. Amint Dr. Ciprian Brisc megjegyezte, 2007 óta harcol azért, hogy létrejöjjön ez a laboratórium, ez teljesült, de a munka neheze csak most kezdődik, hiszen előreláthatólag sok beteget fognak majd itt ellátni. Mivel az endoszkópos eljárással jó eredményekkel állíthatók el a belső emésztőszervi vérzések, egész napos ügyelet lesz itt, hogy belső vérzések esetén azonnal közbeléphessenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!