ERDON Helyi hírek

2017.05.02. 11:36

Csendes május elseje a strandon

E hét eleje óta nyári program szerint, azaz reggel nyolctól este nyolcig tart nyitva az őssi strand. Bár hétfőn kellemes idő volt, inkább csak nyugdíjasokat láttunk, délelőtt mintegy 150-en jöttek.

E hét eleje óta nyári program szerint, azaz reggel nyolctól este nyolcig tart nyitva az őssi strand. Bár hétfőn kellemes idő volt, inkább csak nyugdíjasokat láttunk, délelőtt mintegy 150-en jöttek.

Mint megtudtuk, a strandon az idén is elvégezték a szokásos szezon eleji munkálatokat – például egyebek mellett kifestették a medencéket, kicserélték a zuhanyozók csaptelepeit, meszeltek, javítottak, takarítottak, lekaszálták a füvet. Mindent összevetve civilizált, tiszta környezetben várták a látogatókat, azonban úgy tűnt, a fiatalok, középkorúak mégis javarészt más programot választottak maguknak május elsejére, s inkább csak a nyugdíjasok kapcsolódtak ki itt.

Nehezen változtatnak

Az elmúlt napok során is viszonylag kevesen jöttek – vasárnap kétszázötven körüli látogatójuk volt, hétfőn pedig, a délelőtti órák során mintegy 150-en váltottak jegyet, illetve jöttek bérlettel, miközben egy igazi kánikulai vakációs napon délelőttől estig háromezer látogatójuk is volt már.

Mindössze két medence volt feltöltve, egy kicsi és egy nagy, s mint láttuk, a legtöbben a kicsiben gyűltek össze, a nagy viszonylag üres volt. A kis medencében amúgy naponta, a nagyban pedig kétnaponta cserélik a vizet, tudtuk meg. Előbbiben 37, utóbbiban pedig 36 fok körüli a hőmérséklet. Miközben a strand adminisztrátora körbevezetett a strandon, egy nyugdíjas elpanaszolta: sokan a strandpapucsaikat a medence szélén hagyják, nagyon közel a vízhez. Egy nyugdíjas hölgy pedig azt tette szóvá: egyesek kikerülik a lábfertőtlenítő szakaszt. Amint az adminisztrátor megjegyezte, javarészt idős emberekről van szó, akik nagyon nehezen változtatnak szokásaikon.

Árak

Az árak március elején változtak, tudtuk meg: például a gyerekeknek, nappali tagozatra járó egyetemistáknak, fogyatékkal élőknek és nyugdíjasoknak járó kedvezményes jegy ára hat lejről hét lejre nőtt, a felnőtteknek szóló jegy 12 lej helyett immár 14 lejbe kerül, a kedvezményes bérletek ára 80-ról 90 lejre nőtt, a teljes árú bérletek pedig 160 lej helyett újabban 180 lejbe kerülnek. Egy másik változás, hogy az elmúlt hónap eleje óta a 25 látogatást biztosító kedvezményes és teljes árú bérletek hatvan nap helyett kilencven napig érvényesek. Három évesnél kisebb gyerekek számára továbbra is ingyenes a belépés, legalább tizenöt fős csoportok számára pedig kedvezményesen hat, teljes áron pedig 12 lejbe kerül egy jegy. Ahhoz, hogy valaki kedvezményes jegyet, illetve bérletet válthasson, fel kell mutassa – esettől függően - a személyazonossági okiratot és a nyugdíjszelvényt vagy utazási bérletet, az ellenőrzőt, illetve az idei évre lepecsételt egyetemista igazolványt.

Néhány napja kinyitottak az enni- és innivalót kínáló bódék is – a 0,4 literes csapolt sör három lejbe kerül, a mititei darabja 2,5 lej, a nyársra tűzdelt falatkák pedig hét lejbe kerülnek; hétfőn délelőtt szinte alig akadtak vásárlók.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!