ERDON Helyi hírek

2017.05.03. 11:18

A fiatalok és a tanácselnök

Május 2-án a Fiatalok Napját ünnepelték Romániában, mely alkalomból a Bihar Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság (DJST) a székhelyén Pásztor Sándor megyei tanácselnököt látta vendégül.

Május 2-án a Fiatalok Napját ünnepelték Romániában, mely alkalomból a Bihar Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság (DJST) a székhelyén Pásztor Sándor megyei tanácselnököt látta vendégül.

A Bihar Megyei Ifjúsági és Sportigazgatóság (DJST) várbeli székhelyén zajlott találkozón a házigazda intézmény részéről jelen volt Petruţ Drăgan igazgató, Bokor Ágota igazgató-helyettes és Daniela Băltăţescu referens. Az ifjúságot oktatók, diákok, diáktanácsi vezetők, a gyermekeket és fiatalokat érintő projektekkel foglalkozó civil szervezetek képviselték, akik Pásztor Sándor megyei tanácselnök érdeklődésére válaszolva kifejtették, hogy mivel foglalkoznak. Többek közt elhangzott, hogy főleg az önkéntes munkára fókuszálnak, mely tevékenység során nem csupán tudást közvetítenek valamilyen területen, hanem ők is sokat tanulnak azoktól, akikkel foglalkoznak. Fejlesztik a képességeiket, tehát egyfajta felkészülést jelent ez számukra az életre amellett, hogy jobban megismerik egymást, szocializálódnak. Például alkotótáborokat szerveznek, a környezetvédelem fontosságára hívják fel a figyelmet, nonformális találkozókat rendeznek.

Petruţ Drăgan elmondta, hogy a minisztériumhoz tartoztak, a költségvetésük ezért Bukaresttől függ, nem túl nagy, ami miatt kisebb értékű, általában 2-5 ezer lej értékű projekteket tudnak támogatni. A tavalyi év különlegesnek számított abból a szempontból, hogy változott a lebonyolítás módszere, mely sajnos nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket. Sok baj van egyébként azzal, hogy hibásan vannak kitöltve a pályázatok, hiányosak, ezért a terveik közt szerepel, hogy indítanak egy pályázatíró tanfolyamot. Amúgy azt tapasztalják, hogy a fiatalok nehezen vállalják a döntéssel járó felelősséget, lesznek önkéntesek, de akik egyszer megérezték ennek ízét, jótékony hatásait, a rendszer részei maradnak.

Kisebb projekteket

Pásztor Sándor arra hívta fel a figyelmet: a Bihar Megyei Tanácsnál a Projektmegvalósítási és Fejlesztési Igazgatóság (DDIP) illetékes az ügyben, náluk havonta lehet pályázni, a pályázatokat pedig minden hónap 20-25. között bírálják el. Arra buzdította az érintetteket: jöjjenek bátran ötletekkel, pályázzanak, mert a munkatársai segítőkészek, és vannak rendelkezésre álló pénzösszegek. Megjegyezte: igyekeznek a kisebb értékű projekteket előnybe részesíteni a finanszírozás szempontjából annak érdekében, hogy minél többen legyenek kedvezményezettek. „Úgy érzem, kötelességünk nyitni az ifjúság irányába is. Továbbra is az lesz az eltökélt szándékunk, hogy a fiatalok által beindított projekteket részben vagy teljes egészében támogassuk, mert ezáltal megadjuk nekik azt az élményt, hogy már ebben a korban sikerül megvalósítaniuk egy pályázatot, és ez önbizalommal fogja eltölteni őket a jövőben”-nyilatkozta az erdon.ro-nak.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!