ERDON Helyi hírek

2017.04.05. 16:30

Többféle foglalkozás a lelki napon

Nagyböjti lelki napon vettek részt szerdán a nagyváradi Szent László római katolikus teológiai líceum alsó tagozatos diákjai. A délelőtti ráhangolódást szentmise, majd bábjáték követte.

Nagyböjti lelki napon vettek részt szerdán a nagyváradi Szent László római katolikus teológiai líceum alsó tagozatos diákjai. A délelőtti ráhangolódást szentmise, majd bábjáték követte.

Amint Tankó Zita tanítónőtől megtudtuk, akárcsak az elmúlt években, a 0-IV osztályosok az első óra során a tanítónőik segítségével hangolódtak rá az ünnepre, a következő két órán pedig a meghívott szerzetesek, katolikus és református papok, teológusok tartottak velük különböző foglalkozásokat: Vass Csaba lazarista szerzetes, Szakács Zoltán, a Lorántffy Zsuzsanna Református Gimnázium iskolalelkésze, Majoros Tibor teológus, Bărbuț Péter tarjáni plébános, Kövendi István kügypusztai refomátus pap, Szerafina vincés-rendi nővér, padagógus, Herdean Gyöngyi újvárosi református lelkésznő és Kruzslitz Imre katolikus plébános.

Miért hálásak

A negyedik B. osztályosokkal például Kruzslitz Imre ottjártunkkor épp arról beszélgetett, hogy mit tett értünk Jézus, fel tudjuk-e fogni az áldozatot, amit értünk hozott. Amint Tankó Zitától megtudtuk, egy áttetsző lepel segítségével, melyre Jézus arca volt ráfestve, s melyet az arcukra helyeztek, a gyerekek arról is tanultak: tekintsenek másokra úgy, mint Jézusra. Egyúttal azt is megfogalmazták a gyerekek, hogy miért hálásak Istennek – s a legtöbben elmondták, hogy családjukért, szeretteikért a leghálásabbak.

A másodikosok ottjártunkkor Majoros Tibor vezetésével különböző szabadtéri játékokon vettek részt az iskola udvarán – egyebek mellett elrejtett tojásokat és csokoládényuszikat kellett megtalálniuk, illetve egy húsvéti képet raktak össze puzzle-darabokból. Ezt megelőzően képzeletbeli interjún is részt vettek, melynek során az azt megelőző órán elhangzottakkal kapcsolatos kérdésekre válaszoltak. „Miután részt vettek két lelki órán, úgy gondoltam, itt az ideje, hogy most elmondják, mit is tanultak, hiszen így jobban rögzülnek az ismeretek” - mondta Majoros Tibor.

Tizenegy óra után a gyerekek szentmisére gyűltek össze, melyet Bărbuț Péter tarjáni plébános celebrált, ezt követően pedig a baptista egyház önkénteseiből álló Magocska bábcsoport tartott számukra előadást - akárcsak az elmúlt években, az idén is a húsvéti történetét adták elő gyerek közeli módon.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!