ERDON Helyi hírek

2017.04.05. 12:42

Saját hőközpont, kisebb fűtésszámla

Április 1-jétől Nagyváradon több mint tíz százalékkal kevesebbet fizetnek a fűtésért azok a hőenergia-fogyasztók, akik saját hőközponttal rendelkeznek.

Április 1-jétől Nagyváradon több mint tíz százalékkal kevesebbet fizetnek a fűtésért azok a hőenergia-fogyasztók, akik saját hőközponttal rendelkeznek.

A váradi tanács legutóbbi ülésén fogadta el a differenciált hőenergia-fogyasztási tarifákra vonatkozó tervezetet, azok után, hogy korábban az Országos Energia Szabályozó Ügynökség (ANRE) hasonló módon differenciált díjszabásokat fogadott el. Ez tette szükségessé helyi szinten is a tarifák módosítását. Az elfogadott határozat abból a tényből indul ki, hogy a díjszabások megállapításakor különbséget kell tenni azok között a fogyasztók között, akik, amelyek a szolgáltató által üzemeltetett hőközpontokhoz vannak csatlakoztatva, és azok között, akik, amelyek saját hőközponttal csatlakoznak a fűtési rendszerhez. Mindezt figyelembe véve a határozat rögzíti, hogy nem változik a díjszabás azon lakossági fogyasztók esetében, akik a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat hőközpontjaiból kapják a fűtést, esetükben tehát az eddigi 240/gigakalória díjszabás marad érvényben. Ezzel szemben a saját hőközponttal rendelkező magánszemélyek az eddigi 240 lej helyett 210 lejt kell fizessenek gigakalóriánként, tehát 12,5 százalékkal kevesebbet mint korábban. Továbbá azok a jogi személyek, amelyek saját hőközponttal rendelkeznek, az eddigi 303,04 lej/gigakalória helyett április 1-től 268,28 lejt kell fizessenek gigakalóriánként, tehát 11,47 százalékkal kevesebbet, mint eddig. Ezzel szemben azok a jogi személyek, amelyek nem rendelkeznek saját hőközponttal, 335,5 lejt kell fizessenek gigakalóriánként, ez 10,71 százalékos áremelkedés.

Dan Cretu, a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat szóvivője a Bihari Naplónak elmondta, hogy a városban mintegy 780 magán hőközpont van, melyek főként a magánházakban lakó fogyasztókat, illetve cégeket, vállalkozásokat szolgálnak ki. Mint kifejtette, a díjszabás-csökkentést az ő esetükben az teszi lehetővé, hogy ők saját költségükön tartják karban a hőközpontjaikat.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!