ERDON Helyi hírek

2017.04.05. 12:33

Restaurálják a Darvas-LaRoche házat

A pályázat kiértékelése után vissza nem térítendő anyagi támogatást nyer a nagyváradi Darvas-LaRoche ház restaurálási projektje.

A pályázat kiértékelése után vissza nem térítendő anyagi támogatást nyer a nagyváradi Darvas-LaRoche ház restaurálási projektje.

A nagyváradi polgármesteri hivatal közleményében az áll, hogy a 10.547.935 lejes projektből 9.987.070 lej a vissza nem térítendő anyagi támogatás. A Darvas-LaRoche ház (Rimanóczy/Iosif Vulan utca 11. szám) 1909-10-ben épült Vágó József és László tervei alapján. A szecessziós stílusú műemléképületben egy múzeumot és egy kulturális központot akar létrehozni az önkormányzat, ezért is szükség van az épület mielőbbi restaurálására. A tervek szerint az épület belsejét az eredeti tervek alapján restaurálják és csak minimálisan módosítanak a belső elrendezésen az új funkciók függvényében. A földszinten és az emeleten kiállítóterek lesznek, az alagsorban alkotóműhelyek, multifunkcionális terek lesznek, ugyanitt kísérleti színházi előadások, pedagógiai, oktatási tevékenységek, is helyet kaphatnak majd, de vetítéseket, táncos rendezvényeket is lehet majd ott tartani. A restaurálási munkálatok során újravakolják a falakat, kijavítják a tetőszerkezetet, restaurálják a meglévő díszítőelemeket, illetve pótolják a hiányzó, eltűnt dekorációkat, kerámia, ólomüveg-elemeket. Felújítják az épületben lévő kutat, a bejárati ajtót, restaurálják a homlokzatdíszeket, és az udvarban lévő kertet is az eredeti koncepció alapján építik újjá.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!