ERDON Helyi hírek

2017.04.26. 10:27

Kivágták a nyárfákat a váradi Borsi úton

A Hőszolgáltató Rt. (Termoficare SA) kérésére 36 nyárfát vágtak ki a Borsi úton.

A Hőszolgáltató Rt. (Termoficare SA) kérésére 36 nyárfát vágtak ki a Borsi úton.

Sajtóérdeklődésre Emil Benţan, a váradi városháza technikai részlegének munkatársa elmondta: a hőszolgáltató arra hivatkozva kérte a fák kivágását, hogy annak virága (pontosabban a fa magva, mely úgynevezett repítőszőrök segítségével terjed – szerk. megj.) eltömíti az új szűrőberendezéseket. Hozzátette: a Környezetvédelmi Ügynökség jóváhagyta a favágást, mely a Hőszolgáltató Rt. székhelyétől az ipari park bejáratánál lévő körforgalomig tart. Florin Budea, a Nyugati Szigethegység Ökológiai Felügyelete Regionális Központjának igazgatója szerint a városvezetés valóságos pogromot visz véghez Várad területén a zöldövezetekben, ezúttal a Borsi úton, mely egyébként is a kiemelten szennyezett övezetek közé tartozik. Szerinte egészséges fák estek és esnek a láncfűrészek áldozatául és nem is lehet másra számítani, amíg az ezért fizetett cégeket az elvégzett munka mennyisége után fizetik. A fákat pótolni kell, illetve a még élőket valós terveknek megfelelően karbantartani, gondozni, mondta a szakember.

A városháza közleményt bocsátott ki az üggyel kapcsolatban. Ebben lényegében elismételik, hogy a Hőszolgáltató Rt. kérésére történt az április 25-én befejezett fakivágás, aminek a környezetvédelmi hatóság 2016.12.19./1672PCFM számú engedélyével adott zöld utat. Florin Birta alpolgármestert idézi a közlemény, aki szerint az őszi faültetési kampányban pótolják majd a kivágott fákat, olyan fajtákkal, melyekről kikérik a hőszolgáltató véleményét is, hogy annak működését ne befolyásolják.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!