ERDON Helyi hírek

2017.04.12. 11:55

Keresztút Várad központjában

Eléggé brutálisra és naturalisztikusra sikeredett, de a rendezők szerint ez is volt a cél, hogy a jelenlevők lássák, milyen szenvedéseken kellett keresztülmennie bűneinkért Krisztusnak.

Eléggé brutálisra és naturalisztikusra sikeredett, de a rendezők szerint ez is volt a cél, hogy a jelenlevők lássák, milyen szenvedéseken kellett keresztülmennie bűneinkért Krisztusnak.

A Via Crucis című, kedd esti utcaszínházi előadást az önkormányzat rendelte meg a Nagyvárad és a Régió Turizmusát Népszerűsítő Egyesületen (APTOR) keresztül. A produkcióban több mint 70 színész, illetve önkéntes vett részt, akik felidézték a Megváltónk szenvedéseit, keresztútját, keresztre feszítését és haláltusáját. Az egybefüggő jelenetek eléggé brutálisra és naturalisztikusra sikeredtek, szándékosan, mert a rendezők szerint az volt a cél, hogy a jelenlevők lássák, milyen fájdalmakat kellett átélnie bűneinkért Krisztusnak. A korhű eseményeket rengeteg bámészkodó követte végig, készültek a fényképek és a videofelvételek, ami persze egyrészt üdvözlendő, amiatt, hogy ennyien érdeklődnek azután, hogy mi történt kétezer évvel ezelőtt a nagyhéten, másfelől viszont elgondolkodtató, hogy a 21. században is milyen látványosságnak „örvend” valakinek az igazságtalan meghurcoltatása.

A rendezvény a Fő utcán, Aurel Lazăr szobra mellett kezdődött azzal a jelenettel, amikor Jézust elítélik. Természetesen ott volt Mária, Pilátus és Barabás is, majd a menet elindult a Szent László tér irányába, ahol az események a keresztre feszítéssel csúcsosodtak ki egy színpadon. Útközben római katonák ütötték, verték a keresztet hordozó Krisztust, szidták őt, kárörvendtek, és gúnyolták ki hangosan, amikor elesett, miközben apácák próbáltak segíteni neki.

Figyelmeztetés

Az előadás kezdeményezője amúgy Dan Leş nagybányai fazekasmester volt, aki a több ezer éves módszert alkalmazva dolgozik, és többször az év keramikusának lett nyilvánítva annak köszönhetően, hogy Európa számos néprajzi és művészeti múzeumában kiállították az alkotásait. Azt nyilatkozta: a rendezvénnyel az a szándéka, hogy felhívja a figyelmet keresztény gyökereinkre, mert napjaink fogyasztói társadalmában hajlamosak vagyunk megfeledkezni erről. A fellépők különböző felekezetekhez tartozó és végzettségű emberek voltak, Krisztus szerepét pedig maga az ötletgazda játszotta el. A jelmezeteket egy temesvári művész készítette, de egyenesen Rómából is kölcsönöztek. Az interaktivitásra is nagy hangsúlyt fektettek, a nézők közül, aki akarta, vihette Krisztus keresztjét.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!