ERDON Helyi hírek

2017.04.09. 18:20

Fiatalok bemutatkozása a fesztiválon

Pénteken este az ifjúság mutatkozott be a HolnapUtán fesztivál keretében: délután a Marosvásárhelyi Egyetem, este pedig a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói léptek fel.

Pénteken este az ifjúság mutatkozott be a HolnapUtán fesztivál keretében: délután a Marosvásárhelyi Egyetem, este pedig a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói léptek fel.

A Marosvásárhelyi Művészeti Egyetem növendékei az Árkádia Bábszínházban mutatták be délután négy órától a találóan Kiadjamagát címmel ellátott előadásukat Forgács Péter rendezésében, hiszen a fiatalok a korosztályukra jellemző kendőzetlen őszinteséggel adják ki magukat a nézőknek a rövid jelenetekből felépülő történetekben, amelyeknek összessége felrajzolja mindegyikük életének fordulópontjait a kisgyermekkortól egészen a jelen pillanatig. Az egy nappal korábbi Radu Afrim rendezte előadás világa köszönt vissza a Kiadjamagátban annyiban, hogy megfordult a nézők és az előadók térbeli viszonya, amit a Kiadjamagát előadásban úgy oldottak meg, hogy a nézőket a színpadon felépített nézőtérre ültették, a színészek pedig az előadóterem nézőterén adták ki magukat. Szintén egy nappal korábban látott Homemade című előadáshoz társította ezt a darabot az, hogy zömében a fiatalokat foglalkoztató problémákat megmutató rövid jelenetekből épült fel. Nem az alapkoncepció művészi kiforrottsága, hanem a fiatalok tehetsége, elkötelezettsége, lendületessége, merészsége és – ismétlem – őszintesége vitte előre az előadást. Ezért mindenképpen érdemes név szerint is megemlíteni őket, mert meggyőződésem, hogy az elkövetkező években viszont látjuk őket, de legalábbis legtöbbjüket a deszkákon, és/vagy a filmvásznon: Dunai Júlia Veronika, Gyarmati Éva, Hollai-Heisser Anna, Illés Alexa, Tóth Szilvia Lilla, Wessely Zsófia Anna, Bálint Örs Hunor, Gaál Attila Csaba és Kozma Gábor Viktor.

George&Cole

Este egy klasszikus zenés show-műsornak örvendezhetett Nagyvárad közönsége, ugyanis a budapesti Színház- és Filmművészeti Egyetem III. éves színművész osztálya (Novák Eszter és Selmeczi György osztálya) lépett fel a nagyszínpadon George&Cole című műsorával, amelynek első részében George Gershwin, második részében pedig Cole Porter dalaiból készült összeállítás hangzott el. Valóságos időutazáson vett részt a néző, köszönhetően a jazz hőskorának idejébe, azaz a huszadik század első harmadába visszarepítő zenei anyagnak, és a különböző kosztümös jeleneteknek. A rendező Novák Eszter látványos hatásos képeket képzelt el ennek az előadásnak, ami így nem csak a hangok, de a látvány tekintetében is kellemes élményt nyújtott a közönségnek. Érdekesség, hogy fellépett az esten Czvikker Lilla, a nagyváradi Szigligeti Színház igazgatójának, Czvikker Katalinnak a lánya is, és természetesen a váradi közönség kitüntetett szeretettel fogadta az ifjú tehetséget. A sikerre azonban egyetlen fellépőnek sem lehetett panasza, hiszen a közönség vastapssal hálálta meg a látványos szórakoztató produkciót, ami a Gershwin és Porter rajongóknak valóságos gyönyörűség, a műfaj kedvelőinek felüdülés volt, míg a többi kíváncsit a fiatalok üdesége és tehetsége, közvetlen előadásmódja bájolta el.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!