ERDON Helyi hírek

2017.04.21. 14:50

A csöndesen szólás pozitív következményeiről

Csütörtök este a nagyváradi Trade Centerben küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Jelen voltak a PSD, az ALDE és az USR vezetői is, és Horváth Anna, az országos RMDSZ ügyvezető alelnöke.

Csütörtök este a nagyváradi Trade Centerben küldöttgyűlést tartott az RMDSZ Bihar megyei szervezete. Jelen voltak a PSD, az ALDE és az USR vezetői is, és Horváth Anna, az országos RMDSZ ügyvezető alelnöke.

A küldöttgyűlés elején Cseke Attila elnök felidézte: az RMDSZ Bihar megyei szervezeténél hagyomány, hogy a jelentősebb politikai eseményeikre meghívják a nagyobb román pártok vezetőit is, mert úgy gondolják, hogy lehet a közérdeket civilizáltan is képviselni és védeni. Jelen esetben a PSD, az ALDE és az USR elöljárói igent mondtak az invitálásra, Ilie Bolojan nagyváradi polgármester viszont előre bejelentette, hogy nem jön el, és senkit se küld a PNL részéről maga helyett. „Sajnálom, hogy nem vesz részt. Mi nem háborúzunk senkikkel, még ha ők állandó harcot is folytatnak ellenünk, és úgy gondolják, hogy hadban állunk. Mi tudunk normális közösségi életet élni”- közölte az RMDSZ megyei elnöke, majd arra utalva, hogy a PNL megtámadta az Alkotmánybíróságon az anyanyelvhasználatra vonatkozó törvénymódosítást, megjegyezte: „ezen csak szomorkodni tudunk, de csodálkozni már nem”.

Beszámolóját azzal kezdte: ha megkérdeznék, megérte-e számára, hogy 7 hónappal ezelőtt elvállalta a felelősségteljes, óriási kihívásokkal teli megyei RMDSZ-elnöki tisztséget, akkor azt a határozat választ adná, hogy igen, mind ahogy mindenkinek megéri, aki közösségi megbízatás kap, és hajlandó akár feladni a szabadidejéből is, és a köz ügyének igájába állni. Még akkor is megéri ez a munka, ha úgy jár, mint Horváth Anna, Kolozsvár volt alpolgármestere, akit „mondvacsinált indokok miatt meghurcoltak”- vélekedett.

Az elmúlt időszak legnagyobb kihívásaiból kettőt emelt ki. Az egyik arra vonatkozott, hogy megyei elnöki mandátuma kezdetének másnapjától azonnali feladatként jelentkezett a parlamenti választásokra való felkészülés, és ennek sikeres véghezvitele. Egy felemás önkormányzati választási eredmény után voltak, akik azt remélték, hogy az RMDSZ tovább menetel majd lefelé a lejtőn, azonban ez nem következett be, mert Cseke Attila szerint volt stratégiájuk, jó jelöltlistáik, és alkalmazták azokat a kommunikációs eszközöket, amelyek a legtöbbet jelentenek magyar közösségünk számára. Mindezek hatására kiemelkedő eredményt értek el nem csak abból a szempontból, hogy négy jelöltet sikerült bejuttatniuk a törvényhozásba, hanem afelől nézve is, hogy az RMDSZ megyei szervezetének belső rangsorolásában harmadikok lettek, és az országos kosárba a képviselőházi listán több mint 5 ezer szavazatot tettek. Meggyőződése ugyanakkor, hogy a parlamenti választási eredmény a csöndesen szólás következménye is. Ugyanis, ha kell, tudnak „ordibálni”, de inkább a nap mint nap dolgozó, a magyar közösségért kiálló, hatékony érdekvédelmet tartják fontosnak.

A másik kihívás, amit említett a megyei RMDSZ elnöke, arra a folyamatos munkára vonatkozott, mely arra irányul, hogy meg tudják valósítani a megyei tanácsot vezető politikai koalíció megtartásához szükséges lépéseket és tennivalókat, döntéseket hozni, és érvényesíteni a lehetőségeket. Azt mondta: nem volt és nem könnyű feladat ez most se, de az eredmények mutatják, hogy a kishitűséget félretéve, az esetleges rövidlátó és más irányú célokat mellőzve, a döntésük helyes volt. „Ezen az úton haladnunk kell továbbra is. Ma nagymértékben ezt a megyei együttműködést az RMDSZ összetartó ereje teszi lehetővé. A Bihar Megyei RMDSZ mindenkori elnökének fontos feladata a lehetőségek érvényesítése kell legyen!”- hangoztatta.

Vendégek

A PNL egyébként más kontextusban is szóba került a rendezvényen. Ioan Mang, a PSD megyei elnöke és a Megyei Tanács alelnöke szerint bölcs és helyes döntés volt az RMDSZ részéről, hogy elvállalta az önkormányzat vezetését, és „nem lett pótkerék a liberálisok szekerén”. A szociáldemokraták örülnek ennek, még akkor is, ha az egyik román hetilap ezért folyamatosan Jánosnak nevezi őt, de úgy határozott, hogy nem olvassa ezt az újságot. Azt is felelevenítette, hogy amíg a PNL-s Cornel Popa vezette a megyét, nem tudta elérni azt, hogy legalább egyetlen külföldi járata legyen a repülőtérnek, és befejeződjön a múzeum új székhelyének a restaurálása, míg most már 7 ilyen repülőjárat is van, és hamarosan felavatják az új székhelyet. Hozzátette: számos más közös projektjeik is vannak, jól együtt tudnak működni, és még jobb lesz. A koalíció eredményeit méltatta ennek harmadik tagja, az ALDE első alelnöke, Ioan Mintaş is, az USR megyei elnöke, Cristian Rusu pedig kijelentette, hogy kívülről támogatják a megye vezetőségét, a fejlődés és az előrehaladás érdekében.

Horváth Anna volt kolozsvári alpolgármester meghatódva vette tudomásul, hogy támogatásuk és szolidaritásuk jeleként a küldöttek többször is megtapsolták őt. Úgy vélte: attól erősek, mert egymás kezét fogják. Meglátásában ugyanakkor a következő időszak egyik nagy kihívása kell legyen a nyelvi jogok újragondolása, a törvény javítása, kiterjesztése, alkalmazása.

Hozzászólások

Szabó Ödön parlamenti képviselő, az RMDSZ Bihar megyei szervezetének ügyvezető elnöke azon meggyőződésének adott hangot: az elmúlt egy évben külső nyomás által generált konfliktus hatására is a Szövetség erős tesztnek volt kitéve, de túlélte a terhelést, sőt, bár talán kevesen gondolták volna, az év végén kitűnő eredményt ért a parlamenti választáson. Ez annak is köszönhető, hogy volt belső nyitás, közösségi szolidaritás, azonban ezt a jó eredményt alázattal kell kezelni, hogy ne tiszavirág életű legyen, hanem 2020-ban is megmaradjon, és például Ilie Bolojan már ne engedhesse meg magának azt, hogy ne menjen el egy RMDSZ-gyűlésre, ha hívják. Szintén a liberálisok magatartására célozva úgy vélekedett: nincsenek politikai válaszaik, vagy észérveik, hanem a „csakazértis, mert én így akarom” viselkedésnek a hívei.

Derzsi Ákos parlamenti képviselő szerint a bohémságnak és komoly munkának egyaránt helye van a politizálásban. Kosztandi Mihály vámoslázi polgármester a békességkeresés fontosságát emelte ki. Nyakó József érmihályfalvi polgármester az utánpótlás és a folytonosság biztosításának szükségességét nyomatékosította. Ifj. Ritli László ügyvezető alelnök arra figyelmeztetett, hogy a közintézményeknek kutyakötelességük biztosítani a nyelvtörvény garantálta jogok alkalmazását. Pásztor Sándor megyei tanácselnök a csapatmunkáért mondott köszönetet. Biró Rozália választmányi elnök a közösségépítés fontosságát húzta alá.

A küldöttek végül megválasztották a szabályzat-felügyelő, az etikai és fegyelmi, illetve az ellenőrző bizottság tagjait, valamint a megyei választmány választott tagjait és a Bihar megyei kongresszusi küldötteket.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!