ERDON Helyi hírek

2017.03.11. 12:21

Szitakötő: program és képzés

Csütörtökön a Szent László Teológiai Líceumban Horgas Judit, a Szitakötő nemzetközi ökológiai nevelési program vezetője tartott interaktív foglalkozásokat gyermekeknek és pedagógusoknak.

Csütörtökön a Szent László Teológiai Líceumban Horgas Judit, a Szitakötő nemzetközi ökológiai nevelési program vezetője tartott interaktív foglalkozásokat gyermekeknek és pedagógusoknak.

Horgas Judit a gyermekeknek és a pedagógusoknak szervezett, módszertani, kommunikációs és beszédkészségeket fejlesztő játékokat magába foglaló két esemény szünetében az erdon.ro-nak azt nyilatkozta: a Szitakötő oktatási program 2008-ban indult, négy éven keresztül 300 iskola vett benne részt, akkor még viszony kevés erdélyi érintettel, akik azonban rendszeresen átjártak a debreceni képzésre, mert annyira lelkesek voltak. Pár év elteltével aztán felvetették, hogy mi lenne, ha Nagyváradon is megszerveznék ezt. Egy ideje tehát itt is rendeznek foglalkozásokat pedagógusoknak és gyermekeknek. A lényeg, hogy a Szitakötő gyermekfolyóiratot ingyen megkapja az adott iskola- 35 példányt-, és a résztvevők megtanulják azt, hogy a lapot hogyan lehet különféle tantárgyakhoz kapcsolni.

Küldetés

A Szitakötőnek tulajdonképpen tehát az a küldetése, hogy megpróbálja a művészeti és a környezeti-nevelési tantárgyakat valamilyen módon összeolvasztani, vagyis lehetőséget biztosítani arra, hogy a természettudományok iránt érdeklődő gyerekek figyelmét is felkeltsék a képzőművészet, az irodalom és zene iránt, illetve fordítva is, az inkább meséket és verseket olvasó diákok is megbarátkoztatnák az őket körülvevő érdekes világgal, ezáltal a tudásukat is elmélyítve. A cikkeken kívül minden lapszámban vannak pályázatok is, Tankó Zita pedagógusnak köszönhetően pedig a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceumból, illetve más váradi iskolákból is nagyon értékes, nyertes pályaművek szoktak érkezni.

A negyedévente megjelenő folyóirat idén tavaszi száma a test-vér problémáját járja körül, de témaként merült fel a lég-vár, a vendégség, a gyerekek jogai és az elveszett idő is. Mivel széles az olvasóközönségük, arra törekednek, hogy egy 8 éves kisfiút ésegy 12 éves kislányt egyaránt meg tudják szólítani, mindenki találjon az életkorának vagy az érdeklődési körének megfelelő írást benne.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!