ERDON Helyi hírek

2017.03.30. 11:29

Svédországban küzdenek tovább Miculáékkal

Nem adják egykönnyen vissza a már megszerzett pénzt Miculáék. Most összesen 178 millió euró visszaszerzéséről van szó.

Nem adják egykönnyen vissza a már megszerzett pénzt Miculáék. Most összesen 178 millió euró visszaszerzéséről van szó.

Jogi szolgáltatásokat vesz, közbeszerzéssel, a közpénzeket kezelő állami hivatal, hogy így legyen megfelelő képviselete a Bihar megyei mágnásokkal, a Micula testvérekkel zajló svédországi perben. A pénzügy már közzé is tette felhívását, és jelezte: a cél, hogy a román államot illető, Svédországban lévő Micula-javakat jogi végrehajtási eljárással megszerezzék. Ioan és Viorel Micula ugyanis svéd állampolgárok is, és annak idején onnan szerzett pénzzel indították a cégeiket.  A most célkeresztben lévő vállalkozásaik ezek: European Food, Starmill, Multipack. Összesen 178 millió euró visszaszerzéséről van szó.

Előzmények

Az ügy lényege, hogy a Micula testvérpárnak vissza kellene fizetnie Romániának azokat a kártérítéseket, amelyeket egy hátrányos helyzetű térségeket támogató program megszüntetése nyomán kaptak. Románia 1998-ban indított be egy beruházásösztönző programot az ország hátrányos helyzetű térségeibe célozva, amelyet négy évvel annak lejárta előtt, 2005-ben megszüntetett. A váradi illetőségű, svéd állampolgársággal is rendelkező Micula testvérpár még ugyanabban az évben beperelte a román államot a Világbank mellett működő döntőbíróságon, mely a gazdasági peres ügyek legmagasabb jogszolgáltató fóruma. A Micula testvérek szerint a román állam nem tartotta be a Románia és Svédország közötti kétoldalú megegyezést, mely többek között a két állam befektetéseinek kölcsönös védelmét rögzíti, és emiatt ők nem kapták meg azokat az adókedvezményeket befektetéseik után, amelyek megítélésük szerint jártak volna nekik. A Washingtoni Döntőbíróság 2013-ban a Micula testvérek javára ítélt, így a román állam megkezdte a 376 millió euróra becsült kártérítési összeg kifizetését. Az Európai Bizottság az ügyben folytatott vizsgálatai után azonban kimondta, hogy Románia által kártérítés címen a két svéd vállalkozónak fizetett összeg megsérti az Európai Uniónak az állami segélyekre vonatkozó jogszabályait. A vállalkozóknak tehát vissza kell fizetniük a már megkapott összegeket – szögezi le a bizottság közleménye. Románia 1993-ban kötött megegyezést az Európai Közösséggel, melyben vállalta, hogy betartja az államsegélyekre vonatkozó uniós szabályozást már az országnak az Unióhoz való csatlakozása előtt.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!