ERDON Helyi hírek

2017.03.27. 13:02

Merész a nagyváradi költségvetés

Hétfőn az RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót tartott Kis Gábor váradi önkormányzati képviselő. A téma a helyi költségvetés-tervezet volt, amihez a Szövetség is benyújtott javaslatokat.

Hétfőn az RMDSZ-székházban sajtótájékoztatót tartott Kis Gábor váradi önkormányzati képviselő. A téma a helyi költségvetés-tervezet volt, amihez a Szövetség is benyújtott javaslatokat.

Merésznek nevezte március 27-i sajtótájékoztatóján a nagyváradi önkormányzat által kidolgozott 2017-es költségvetés-tervezetet Kis Gábor városi önkormányzati képviselő: a megítélésében igazán jó akkor volna, ha a végrehajtás elfogadná az RMDSZ által a múlt hét pénteken zajlott lakossági fórum előtt írásban benyújtott javaslatcsomagnak legalább egy részét. A háttéralkuk még folynak, a projekt pedig várhatóan az e hét csütörtöki tanácsülés napirendi pontjai közt szerepel majd.

A tanácsos arra hívta fel a figyelmet: az RMDSZ-frakció két emlékmű felállítását is szorgalmazza: az egyik Várad-Szőllősön az egykori temetőben nyugvóknak, a másik Várad-Velencén a második világháborús bombázások áldozatainak állítana emléket. Rendeznék a Szacsvay-szobor előtti teret (a Vagyonkezelőség tavalyi költségvetésében erre el volt különítve pénzösszeg, de végül nem lett belőle semmi), és kérték hatástanulmány, illetve kivitelezési terv elkészítését több szobor esetében: Szent László (a főtéren vagy a várban), Kabos Endre (a helyszín nincs meghatározva) és Rimanóczy Kálmán (a Fő utca és a Dunării/Sal Ferenc utca kereszteződésében).

Azt is akarják, hogy legyen elkülönítve forrás olyan nagyszabású tömegrendezvények finanszírozására, mint a Festum Varadium, a Szent László Napok, a virágkarnevál, vagy a Partiumi Zenésztalálkozó. Az egyházakat 500 ezer lejjel, az egészségügyet 400 ezer lejjel, a fiatal sportolók díjazását 180 ezer lejjel, más sporttevékenységeket 1 millió lejjel támogatnák. A Polgármesteri Hivatal az egyházak számára 100 ezer lejt tenne félre, míg az úgynevezett közérdekű programok rendezésére 300 ezer lejt. Ha utóbbi összeget feltornásznák 450 ezer lejre, akkor ez már megközelítené az RMDSZ által javasolt pénzt Kis Gábor véleménye szerint, akinek a meglátásában a fiatal sportolók díjazására a városvezetés által előirányzott 170 ezer lej egy elfogadható szándék.

Arra is kitért a képviselő, hogy a turizmus népszerűsítéséért felelős APTOR egyesület a 2016-os 1,8 millió lejhez képest az idén 4 millió lejből gazdálkodhatna, három tételre felosztva: eszközök és felszerelések vásárlása; szolgáltatások beszerzése; kulturális programok teljes vagy társfinanszírozása. Utóbbiak esetében egyébként tavaly a pályáztatások zöme zárt közbeszerzési eljárás alapján történt, vagyis meghívásos rendszerben.

Bémer tér

Arról is beszámolt Kis Gábor, hogy nemrég Huszár István frakcióvezetővel és Bakó Attila nyugalmazott épületgépésszel Debrecenben járt, ahol találkoztak a magyarországi mélygarázsokat működtetők szövetségének országos vezetőjével. Ez abból a szempontból volt hasznos, mivel azt szeretné elérni, hogy a Bémer tér felújításakor egy parkolóház épüljön. Kérdéses, hogy ez a színház előtt, vagy mögött lenne, azonban mindenképpen fontos volna, hogy erről az idén hatástanulmány készüljön. Azt mondta: ha tavaly az önkormányzat félre tudott tenni pénzt három tervezett mélygarázs dokumentációjára, akkor erre is utaljon ki forrást az idén. Hozzátette: ha ez a mélygarázs megépülne, akkor el is lehetne talán tekinteni attól, hogy a Voinţa-pályát is erre a célra áldozzák fel.

Azt is kezdeményezi az RMDSZ, hogy fejeződjön be az északi körgyűrűnek elkeresztelt gyorsforgalmi út építése, és konkretizálódjon valami a geotermális energia hasznosítását célzó várad-szőllősi beruházásból, mert ennek megvalósulása esetén mentesülne a terhe egy részétől a Hőerőmű, illetve a negyed infrastrukturális rendbetétele lendületet kaphatna.

A felsoroltakon kívül azt is szeretné az RMDSZ-frakció, hogy legyen hatékonyabb az önkormányzat és az állami egyetem közötti kommunikáció, kapcsolat, valamint készüljön hatástanulmány az egykori ipari létesítmények után maradt tározóknak a környezetre gyakorolt hatásáról, úgy a levegő, mint az altalaj szennyezését illetően.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!