ERDON Helyi hírek

2017.03.03. 13:17

Megvennék a Rimanóczy-fürdőt

Péntek reggel az intézmény dísztermében rendkívüli tanácsülést tartott a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. A napirendi pontok között szereplő valamennyi, azaz tizenhárom előterjesztést elfogadták.

Péntek reggel az intézmény dísztermében rendkívüli tanácsülést tartott a Bihar megyei önkormányzat képviselő-testülete. A napirendi pontok között szereplő valamennyi, azaz tizenhárom előterjesztést elfogadták.

Öt liberális tanácsos hiányzott a közgyűlésről. Az egyik megszavazott előterjesztés az elővásárlási jog gyakorlására vonatkozott a műemléképületnek számító nagyváradi volt Rimanóczy-szálloda és gőzfürdő, illetve Royal-kávéház Nicolae Grigorescu/Mészáros utcai épületszárnya esetében. „A Rimanóczy-szállodát meg kell tartsuk magunknak. Az Unicredit Bank megjelent egy vevőkörrel, de a fő probléma ezzel az, hogy összekötötte több épülettel, más megyében és itt is, tudván, hogy mi más megyében nem vásárolhatunk. Egy 800 ezer euró értékű csomagról van szó, maga a Rimanóczy-ingatlan azonban csak 310 ezer euró. Felkértem a bankot, hogy eladói minőségében válassza külön a Rimanóczy-épületet a csomagtól. Mivel műemléképület, elővásárlási jogunk van, de a bank nem hajlandó különválasztani. Emiatt most hoztunk egy olyan tanácsi határozatot, amiben az önkormányzat csak a Rimanóczy-épületre vonatkozóan fejezi ki vásárlási szándékát, s ezáltal beblokkolja a bank lehetőségét a csomagban történő eladásra. Személyesen is tárgyaltunk a bankkal, most vagyunk abban a fázisban, hogy patthelyzet van, melynek az lesz az eredménye, hogy vagy jogi útra terelődik az ügy, vagy pedig a bank végül belegyezik a különválasztásba, és abban a pillanatban leülünk tárgyalni a megvételről”- nyilatkozta az erdon.ro-nak Pásztor Sándor, a Bihar Megyei Tanács RMDSZ-es elnöke.

Egy másik határozattervezet egy korábbi döntés kiegészítését és módosítását érintette. Ebben az esetben az okozott gondot, hogy a megye egy részét lefedi az Aparegio, illetve főleg az Érmellében kialakulóban van egy másik vízszolgáltatás, és ugyanakkor vannak olyan önkormányzatok is, ahol semmi ilyen típusú elképzelés nincs. Mivel előírás a fejlesztésre való pályázásnál, hogy az illető önkormányzat része kell legyen egy mestertervnek, a Megyei Tanács megalkotott egy ilyet annak érdekében, hogy a feltételek adottak legyenek úgy, hogy utólag az illető település bármilyen projekthez csatlakozhat. Bár végül megszavazták a liberális megyei tanácsosok is, Dacian Foncea azért vitázott a megye vezetésével, mert a PNL-frakció azt szerette volna, ha az egész megyére az Aparegio terjed ki, figyelmen kívül hagyva azt a tényt, hogy ez ellentmondana a versenyhelyzetnek és tulajdonképpen monopóliumhoz vezetne.

Útfelújítások

Az első napirendi pont a központi költségvetésből való áfa-kvóta, illetve jövedelemadó-kvóta visszaosztásra vonatkozott a 2017-es évre, valamint ezen összegek becslésére a 2018-2020 közötti időszakra a fejlesztési programok keretében. A pénzek igazságosan lettek szétosztva úgy, hogy mint a 101 területi közigazgatási egység egyformán részesült ezekből, politikai színezetétől függetlenül.

Négy előterjesztés megyei útkorszerűsítési munkálatok műszaki-gazdasági dokumentációinak az aktualizálására vonatkozott, ezek a szakaszok a következők: Pusztaújlak-Kabaláspatak-Borszeg-Alsótótfalu, NagyszalontaTenke, Susd-Mennyháza, Belényes-Biharrósa-Esküllő-Élesd. Másik négy határozattervezet ezen beruházásoknak a megyei költségvetésből való társfinanszírozására vonatkozott, kiegészülve két másik, hasonló napirendi ponttal (a Szombatság-Bihardobrosd, valamint a Bihardobrosd-Lankás közti útszakaszok).

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!