ERDON Helyi hírek

2017.03.08. 12:48

Megegyezés született a bérek ügyében

A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat vezetősége a múlt héten megegyezett az elégedetlen dolgozókkal a béremelések ügyében.

A Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat vezetősége a múlt héten megegyezett az elégedetlen dolgozókkal a béremelések ügyében.

Mint arról mi is beszámoltunk, a múlt hónap közepén tüntettek a Nagyváradi Hőszolgáltató Vállalat (Termoficare) dolgozói nagyobb fizetést és egyéb juttatásokat követelve. A vállalat vezetősége azt ígérte, hogy megfontolja a kéréseket és mihamarabb egy javaslatcsomaggal áll elő. Mint azt Stănel Neculatól, a Hőszolgáltató vállalat igazgatójától megtudtuk, a tárgyalások a múlt héten folytak le, és megegyezéssel zárultak. Necula elárulta, hogy a vállalat bérköltségvetését 3,5 százalékkal növelték, a dolgozók bérét pedig két szakaszban, március 1., illetve szeptember 1. hatállyal emelik. Necula hangsúlyozta, bár csak a termelési részleg dolgozói fejezték ki nyíltan elégedetlenségüket, a béremelés mind a termelési részleg, min pedig a hálózatműködtető részleg dolgozóit érinti. Hozzátette, hogy a bérkorrekció csak a végrehajtó személyzetre, és közülük is csak a nagyon kis fizetésű dolgozókra vonatkozik, tehát sem a vállalat vezetősége, sem pedig a kisegítő személyzet nem kap fizetésemelést. Megjegyezte, hogy a dolgozóknak voltak más anyagi vonatkozású kéréseik is, például áramfogyasztás-támogatás, illetve ingyenes szállítás a munkahelyre, de ezeket a kéréseket a vállalat nem tudja teljesíteni. Megjegyezte továbbá, hogy elhangzott még néhány kérés, amelyeket a munkavállalók hivatalos képviselőivel kell megbeszélni, ugyanis „azok, akikkel tárgyaltam, nem képviselnek egy hivatalosan bejegyzett szakszervezetet, ezért a termelési részleg képviselőinek tekintettem őket”– fogalmazott Necula.

A csőd felé

Kérdésünkre válaszolva Necula elmondta azt is, hogy mintegy két héttel ezelőtt végkielégítést fizettek a Nagyváradi Hőerőműtől elbocsátott minden egykori dolgozó számára. Hangsúlyozta azonban, hogy ezt a pénzt nem a Hőszolgáltató Vállalat, hanem az átszervezés alatt álló Nagyváradi Hőerőmű (CET) vállalat fizette ki. Necula elmagyarázta, hogy a CET átszervezési tervét a közpénzügyek felügyelősége a bíróságon támadta meg, a következő tárgyalás május elején lesz. „Ha őszinték akarunk lenni, mivel a Hőerőművet nincs saját termelési tevékenysége, hiszen s vállalatot átvette a Hőszolgáltató, tehát saját jövedelme sincs ezért nem tudja gyakorlatba ültetni az átszervezési tervet. Valószínűleg valamelyik hitelezőnek a kérésére a bíróság ki fogja mondani a Hőerőmű csődjét, ez azonban a legcsekélyebb mértékben sem fogja befolyásolni a Hőszolgáltató Vállalatot”– fogalmazott Stănel Necula.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!