ERDON Helyi hírek

2017.03.14. 11:45

Jönnek az okos mérőórák

Okos energiafogyasztás-mérőket akar bevezettetni az Energiaügyi Szabályozó Hatóság (ANRE).

Okos energiafogyasztás-mérőket akar bevezettetni az Energiaügyi Szabályozó Hatóság (ANRE).

Mint kiderült, már el is készítették a vonatkozó döntés tervezetét, amelyben az is szerepel, hogy a készülékek ára a fogyasztók számláin jelenik majd meg. Az okos órák bevezetése két szakaszban fog történni, az első 2017–2020, a második 2021–2026 között fut. Az első során a fogyasztók 30%-ánál szerelik be az új eszközöket. A beszereléshez a szolgáltatónak a fogyasztó beleegyezésével is bírnia kell. Azaz a fogyasztó megtagadhatja a beszereltetést, és aki így tesz, az maga fogja továbbra is leolvasni az órát, jelenteni annak állását, illetve ellenőrző leolvasások lesznek nála. Hogy akkor hogyan akarja az ANRE elérni azt a célját, hogy a második szakasz végére 100%-os legyen az új órákkal való felszereltség, arról nem szólnak – ám elemzők szerint a visszautasítás lehetősége csak időleges lesz.

Van rá példa

Aki ilyen órát használ, annál az eszköz pontosan tudja, mennyit fogyasztott, nem kell majd az óraállást bejelenteni, viszont aki lopja az áramot vagy nem fizet, azt hamarabb tetten érik. Az okos óra adatokat szolgáltat a fogyasztásról, tehát nincs szükség lejelentésre és időszaki ellenőrzésre sem. A világ legnagyobb okosmérő-hálózatát az olaszországi szolgáltató, az Enel építette ki 2000 és 2005 között: a cég mind a harmincmillió fogyasztója ilyen órát kapott. A berendezések az erősáramú hálózaton kommunikálnak.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!