ERDON Helyi hírek

2017.03.29. 13:24

Ismét lesz nemzetközi zenei fesztivál Váradon

Második alkalommal jelentkezik június második hetében az European Music Open fesztivál Nagyváradon. Szerdán hazai és külföldi szervezők és közreműködők számoltak be a rendezvény részleteiről.

Második alkalommal jelentkezik június második hetében az European Music Open fesztivál Nagyváradon. Szerdán hazai és külföldi szervezők és közreműködők számoltak be a rendezvény részleteiről.

A június hét és tizenegy között zajló rendezvény nem csupán zenei előadásokból áll majd – a szervezők az opera, valamint az operett gála mellett képzőművészeti kiállítással, balett gálával, valamint kollokviummal, azaz színpadi beszélgetéssel is készülnek.

Mihai Jurca, a Nagyváradi és Környéki Turizmust Népszerűsítő Egyesület (APTOR) igazgatója mutatta be a sajtótájékoztató résztvevőit, utolsóként a rendezvény fő szervezőjét, Alexandru Badea Nagyváradról elszármazott bécsi operaénekest, aki elmondta: nagy öröm számára, hogy ismét lesz European Music Open Nagyváradon.

Program

A későbbiekben a programot ismertette: június 7-én, szerdán Ingo Glass Temesváron született németországi szobrászművész kiállításának megnyitójával nyílik meg a fesztivál, a Körösvidéki Múzeumban. Csütörtökön operaelőadás lesz a Római Katolikus Bazilika épületében, a bécsi és a budapesti opera művészeinek közreműködésével. Az egyik szólista Palerdi András, a Budapesti Állami Operaház művésze lesz, aki szintén jelen volt a sajtótájékoztatón. Az operaénekes elmondta: első alkalommal jött Váradra, szeretettel tesz eleget a meghívásnak. Verdi Requiemje egy olyan alkotás, mely lehetőséget biztosít az énekesnek, hogy megmutathassa tehetségét. „Én nem is operának, hanem közös imának nevezném, s alig várom, hogy közösen imádkozzunk majd!” - mondta az operaénekes.

Pénteken balett gálával folytatódik az előadás a színházban, a Bécsi Állami Operaház, a Budapesti Állami Operaház, valamint a Bukaresti Állami Operaház balettművészeinek közreműködésével. A koreográfus Renato Zanella olasz balettművész, aki 2005-ig a Bécsi Állami Operaház balettegyüttesének vezetője volt, 2015-ig a Görögországi Állami Operaház balettegyüttesét vezette, július óta pedig a Román Állam Operaház balettegyüttesének művészeti vezetője. A balettművész később fel is szólalt, olaszul mondta el, mennyire megtetszett neki a váradi színház épülete, mely, nem túl nagy, de épp ezért meghittséget sugároz és megkönnyíti a kapcsolatteremtést a művészek és a közönség között. „Olasz stílusú épület, román és magyar feliratokkal, mely azokat a dolgokat jelképezi, melyek össze tudják kötni a nemzeteket. A fesztiválok is ezért jók: különböző országok művészeit egyesítik” - fejtette ki. Mint elhangzott, a balett előadás során klasszikus és modern koreográfiájú darabokat adnak majd elő, s hazai premierként Renato Zanella saját alkotását is.

Szombaton, június 10-én zajlik majd a színpadi beszélgetés Călin Andrei Mihăilescu, a Western Ontario Egyetem irodalomtanára, Cătălin Ştefănescu, az RTV műsorvezetője, Horia Roman Patapievici író, valamint Andrei Vieru zongoraművész, író, festő és matematikus részvételével. A beszélgetés témáját még nem szögezték le - amint Alexandru Badea elmondta, ő azt szeretné, ha a résztvevők egyeznének meg a témáról, de kérésükre előállt egy javaslattal, az pedig a privilégiumok témája.

Ő is beszáll

Június 11-én, vasárnap operettgálával ér véget a fesztivál, a színházban, ezen az előadáson a bécsi Volksoper művészei közreműködnek, vezényel Marius Burkert, a grazi opera művésze, s remélhetőleg a Nagyváradi Filharmónia kórusa és zenekara is közreműködik. Mint megtudtuk, jelenleg zajlanak a tárgyalások a Nagyváradi Filharmóniával a zenekarnak, valamint a kórusnak a közreműködéséről az opera, valamint az operettgálán, hangzott el. Kérdésre válaszolva a fő szervező elmondta: bár ezt a fesztivált nem azért szervezte, hogy ő maga fellépjen, valószínű, hogy az operett gálán „nem fogja tudni megállni és ő is beszáll majd”.

Mihai Jurca kérdésre válaszolva elmondta: az árakról még nem született megegyezés, de valószínű, hogy a tavalyiakhoz hasonlóak lesznek majd. A sajtótájékoztatón felszólalt Erdei Anita, a Római Katolikus Püspökség képviselője – mint mondta, a püspökség örül annak, hogy támogathatja a fesztivált; Victoria Balint, a Mária Királyné Színház művészeti igazgatója kifejtette, hogy megtiszteltetés számára az együttműködés és a rendezvény teljes értékű partnerének érzi a színházat, hiszen több napon át a termet a rendelkezésükre bocsátja, s a jegyeket is a színház rendszerén belül értékesítik majd.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!