ERDON Helyi hírek

2017.03.06. 12:44

A Föld hangjai bennünk szólnak

Az egyedi hangzású, meditatív jazz muzsikát játszó Baló István Trió lépett fel szombaton este a nagyváradi Posticumban. A Föld volt a középpontban.

Az egyedi hangzású, meditatív jazz muzsikát játszó Baló István Trió lépett fel szombaton este a nagyváradi Posticumban. A Föld volt a középpontban.

A Baló István Trió nyilván azok közé az előadók közé tartozik, amelyeknek van mondanivalójuk a Posticum jazz-koncert sorozatának alapkoncepciójául választott Föld fogalmáról. A szombat esti koncert bevezetéseképpen Baló István az egészség szó jelentéstartalmát kibontva elmondta: csakúgy mint az embert, úgy a Földet is egy egésznek kell tekinteni, és ennek az egész-ségnek a megőrzése jelenti magát az egészséget. A Föld megóvásához, egészben tartásához pedig arra van szükség, hogy annyit használjunk fel a Föld erőforrásaiból, amennyire az életünkhöz feltétlenül szükség van. Ebben a vonatkozásban fontos szerepet kap a mérték és a mértékletesség, húzta alá a zenekarvezető, aki hozzátette: „Igyekezzünk tisztán élni, ez a legtöbb, amit a Földért tehetünk”. Végezetül megjegyezte: bár sokmindennel lehet és kell takarékoskodni, de egymás megbecsülésével és a szeretettel nem kell.

Szertartás

Ezt követően Baló István leült a dobok mögé, és zenésztársaival, Ajtai Péterrel (nagybőgő) valamint Pozsár Mátéval (zongora) a zene nyelvén mélyítették el azokat a gondolatokat, amelyeket előbb Baló István élő szóban megfogalmazott. Mint ahogy a koncert egyik kompozícójának a címe is sugallta, egy szertartás részesei voltunk, amelyben a szólamok nem harmonikus egységbe szerveződtek, hogy szórakoztassák és ellazítsák a közönséget, ezzel szemben a dob, a zongora és a nagybőgő hangjai mintegy önálló utat jártak be mindvégig a koncert során, de a zenei folyamatban mégis egy irányba haladva késztették a hallgatóságot meditációra és keltettek filozofiai vétetésű asszociációkat. A jazz koncertekre jellemző improvizatív jelleg felismerhető volt ezúttal is, de az előadók nem a szólókra, a virtuozitásra, valamint a zenei témák kibontására fektették a hangsúlyt, sokkal inkább az összhatásra koncentráltak, amelyben olykor az emberi hang is szerepet kapott, de nem énekhangként, hanem hangulatfestő, hangzásbővítő eszközként. A két részes koncertet leginkább egy hangok keltette és uralta folyamatként lehet leírni, egy olyan sajátos zenei időérzékelésként, amelyhez a hallgatóság szabadon társíthatta saját élményeit, gondolatait, emlékeit, hiszen a Baló István Trió nem előre rögzített üzeneteket, hanem az asszociációs csatornákat megnyitó zenei közeget kínált. A koncert egyébként az NKA Cseh Tamás programjának keretében valósult meg.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!