ERDON Helyi hírek

2017.02.21. 12:16

Műszaki hibás járművek az utakon

A Román Autónyilvántartó (RAR) adatai szerint az ellenőrzésre megállított járművek fele műszakilag defektes és balesettel fenyeget.

A Román Autónyilvántartó (RAR) adatai szerint az ellenőrzésre megállított járművek fele műszakilag defektes és balesettel fenyeget.

A RAR által kiadott sajtóközlemény szerint a tavaly január 4. és december 31. között tartott ellenőrzések során megállított járművek közül közel 50% jelentett közvetlen balesetveszélyt a forgalomban, a hiba a kormány- vagy a fékrendszerben volt. Országos szinten a RAR 76.678 járművet ellenőrzött, ezeknek mintegy fele mutatott technikai hiányosságot (fékhiba, elektromos meghibásodás, a karosszéria állapota, a vezérmű üres járata", stb.). Ilyen esetekben elvették a jármű forgalmi engedélyét, amit csak műszaki vizsga után lehetett visszakapni. Biharban 419 esetben vonták be a forgalmit.

Hamis adatok

Az ellenőrzések során 2,73%-ban találtak olyan forgalmi engedélyeket, melyeken a műszaki vizsga időpontja le volt járva, illetve hamis adat volt feltüntetve, továbbá 10,39%-ban a megengedettnél nagyobb volt a környezetszennyezés. Ilyen okokból a közlekedésrendészet és a RAR közös ellenőrzései során 638 büntetést szabtak ki, egy jogosítványt és 419 forgalmi engedélyt vontak be. A RAR pontosítja: ellenőrzéseik eredménye nem tükrözi az ország jármű-állományának állapotot, hiszen csak azokat állítják meg, melyeknél vélhetően hiányosság állapítható meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!