ERDON Helyi hírek

2017.02.15. 12:15

Még négy hónapig tarthat a tumultus

Egy bevezető program nyomán online is be lehet jelentkezni a Bihar Megyei Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Közszolgálathoz.

Egy bevezető program nyomán online is be lehet jelentkezni a Bihar Megyei Vezetői Jogosítvány- és Gépjármű-nyilvántartó Közszolgálathoz.

Országszerte, így Bihar megyében is megnőtt azoknak a száma, akik forgalomba íratnák autójukat azok után, hogy a kormány törölt több illetéket, köztük a környezetvédelmi illetékét is. Biharban a szolgálat reagált a helyzetre, tudtuk meg Delorean Gyula alprefektustól, aki szerkesztőségünk érdeklődésére válaszolva elmondta, hogy a kialakult helyzetre való tekintettel a nagyváradi szolgálat bevezette a sorszám-kiadást, február 1-től pedig az internetes előjegyzést. Tudatta, hogy az intézmény székhelyén négyről ötre emelték az ügyfélfogadó ablakok számát, ezek közül kettő az internetes előjegyzés alapján érkező polgárokat fogadja. Mivel egy ablaknál negyven főt lehet regisztrálni naponta, és mivel két ilyen ablaknál fogadják az online előjegyzőket, ez azt jelenti, hogy naponta nyolcvan főt tud a szolgálat fogadni azok közül akik interneten kérnek előjegyzést. Emellett minden reggel nyolc és fél kilenc óra között a szolgálatnál kiosztanak százhúsz sorszámot másik három ablaknál, tehát naponta maximum kétszáz ember dossziéját tudják elintézni. „Mivel az internetes regisztráció egy bevezető program, ezért sajnálatos módon voltak technikai malőrök, amiket nem tudtunk rögtön kiküszöbölni, ezért le kellett vinni az előjegyzési időszakot egy hónapról tíz napra, hogy ne legyenek problémák”. Mint magyarázta, az volt a gond, hogy a rendszer nem mindig jelezte vissza a feliratkozónak, hogy fel van véve az adatbázisba, ezért sokan többször is bejelentkeztek, és nem tudták, hogy melyik időpontban kell megjelenjenek a szolgálatnál. Hozzátette, hogy ha vannak olyan internetes előjegyzők, akik nem mennek el a megadott időpontra a szolgálathoz, akkor a helyszínen a sorszámmal rendelkezők közül vesznek át valakit, valakiket az online előjegyzési ablakhoz.

Hamarosan lecseng

Az alprefektus felhívta a figyelmet ara, hogy tizenkét percbe kerül egyetlen igénylő dokumentációjának az átnézése, hiszen a bukaresti adatbázisban és az Interpol adatbázisában is meg kell nézni azt, hogy nem lopott-e az a jármű, amit a polgár be akar íratni. Ráadásul a forgalomba írási szolgáltatás mellett biztosítani kell a vizsgázási lehetőséget a jogosítványt megszerezni akaróknak. Delorean Gyula hozzátette, hogy a váradi szolgálatnál nincsenek botrányok, noha torzsalkodások azért akadnak néha, de mint mondja, az emberek megértők, és tudják, hogy ez a helyzet csak átmeneti. „Számításaink szerint még körülbelül három-négy hónapig tart ez a helyzet, mert eddig nagyon sok autót nem írtak át a tulajdonosok a saját nevükre, mert ki kellett volna fizetniük az illetéket. Emiatt felgyűlt nagyon sok át nem írt autó, de ez a mennyiség folyamatosan csökkenni fog, és mintegy négy hónap múlva visszaáll a normális állapot” – nyilatkozta az alprefektus.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!