ERDON Helyi hírek

2017.02.15. 12:02

Kovács Apollónia-emlékest volt

Kovács Apollónia emléke előtt tisztelegnek a nagyváradi Szigligeti Színházban február 14-én, kedd este a Kataning Egyesület szervezésében. A kedvenc nótáit énekelték neves meghívottak.

Kovács Apollónia emléke előtt tisztelegnek a nagyváradi Szigligeti Színházban február 14-én, kedd este a Kataning Egyesület szervezésében. A kedvenc nótáit énekelték neves meghívottak.

Sok szép, elismerő és dicsérő szó hangzott el kedden a nagyváradi Szigligeti Színházban azon a fergeteges sikerű nótaesten, melyen Kovács Apollónia emléke előtt tisztelegtek a Kataning Egyesület szervezésében. Nem csupán Váradról, illetve Bihar megyéből, hanem még több kelet-magyarországi településről, valamint az Egyesült Államokból is érkeztek érdeklődők, hogy meghallgassák az (egykor) ünnepelt művésznő kedvenc magyar nótáit, cigánydalait neves erdélyi és anyaországi előadóművészek tolmácsolásában. A rendezvény keretében emellett azt is felidézték, hogy Kovács Apollónia 1949-1961 között a Nagyváradi Állami Színház tagjaként tevékenykedett. 1961-ben Erdélyből Magyarországra települt, legnagyobb sikereit népdalénekesként érte el. Kiemelkedő énektudása, gyönyörű hangja pedig a műfaj egyik ikonjává tette.

A megjelenteket Bertalan Katalin, a Kataning Egyesület megálmodója és alapítója, illetve Kovács Géza, a civil szervezet másik vezetője üdvözölték nagy szeretettel, köszönetet mondva a nagyenyedi Zsigó Andrásnak a támogatásért. Bertalan Katalin hangsúlyozta: a nagy tehetségű Kovács Apollónia halálával egy korszak zárult le, és most abban a városban emlékeznek rá, mely élete talán legszebb éveivel ajándékozta meg, és ahova mindig örömmel tért vissza. Mindent játszott, pályája csúcsán pedig a magyar- és cigány nóták királynőjeként emlegették őt. Több generáció „nőtt fel a művészetén”, pótolhatatlan űrt hagyott maga után, óriási veszteség volt az eltávozása.

Fellépők

A továbbiakban Pásztor Sándor megyei tanácselnök külön értékelte azt, hogy „ennyi jó magyar ember képes együtt ünnepelni”. A felvezetőben egy archív felvételről Kovács Apollónia előadásában felcsendült Keresek egy régi utcát című magyar nóta első négy sorát idézte, mely szerinte napjainkban is időszerű, hiszen mi is mindannyian keressük ebben a városban a múltunkat, a jelenünket, és minden olyan esemény, mely felidézi ezt, és erőt ad nekünk a jövőre nézve- akárcsak ez a mostani-, közösségformáló és hasznos.

Az est folyamán Nemlaha György szerkesztő elevenítette fel „Poli” életének és pályájának főbb mozzanatait. Felléptek: Madarász Katalin, Bokor János és Kátai Zsuzsa, Farkas Rozika, Szilágyi Sándor, Balázs Anikó és Molnár Júlia, és ahogy ilyenkor lenni szokott, többen a közönség soraiból is beszálltak az éneklésbe. Kísérte őket: Szalai Antal prímás és zenekara. Egyebek mellett olyan jól ismert dalok hangzottak el, mint például: Hajnalban, hajnal előtt; Rámás csizmát visel a babám; Darumadár; Ennek a kislánynak dombon van a háza; Országúton hosszú a jegenyesor vagy a Piros betűs ünnep. Médiatámogató a Bihari Napló volt.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!