ERDON Helyi hírek

2017.02.04. 16:07

Iskolások és táncosok közös foglalkozása

Táncszínházi nevelési előadást tartottak csütörtökön váradi nyolcadikosok számára budapesti táncművészek és színész-drámatanárok, az előadás során a diákok saját táncműsort hoztak létre.

Táncszínházi nevelési előadást tartottak csütörtökön váradi nyolcadikosok számára budapesti táncművészek és színész-drámatanárok, az előadás során a diákok saját táncműsort hoztak létre.

Szerdán középiskolások számára tartottak táncszínházi nevelési előadást,csütörtökön pedig a Szacsvay iskola VIII.B osztályának diákjait vonták be a Nemzeti Táncszínház tagjai és az intézmény koprodukciós partnerei a táncot és a színjátszást ötvöző foglalkozásba.

Amint Varga Nikoletta, a Nemzeti Táncszínház művészeti menedzsere elmondta, a táncszínházi nevelési előadás egy új műfaj, a produkció általában egy kisebb teremben zajlik és egyetlen osztály részvételével. Épp ezért nem tudják széles körben bemutatni, mindig túljelentkezés van, most egy pályázatot nyertek, így jutottak el Nagyváradra is az előadással. Nagyon örül itteni szereplésüknek, azért is, mert itt egy erős társulat van, mely képes átvenni ezt a metódust. Egyik céljuk ugyanis pont az, hogy ezt a módszert minél szélesebb körben megismertessék.

Érezni kell

A tánccal és a kiscsoportos foglalkozásokkal a mozgás nyelvére igyekeznek megtanítani a résztvevőket. Amint a tájékoztató anyagban áll, az előadás létrehozatalával többek között az volt a céljuk, hogy megvizsgálják, miként érdemes közelíteni a tinédzsereket a mozgás világához; egyúttal fejleszteni igyekeznek a résztvevők testmemóriáját, testtudatát, továbbá rávezetik őket arra, hogy a mozgást/táncot sokszor nem érteni, hanem érezni kell. „Színházi játékunk egy család története, de mögötte egy gyerek kétségbeesésének drámája is. Bencével „utazunk”, de a családon keresztül látjuk az egészet. A gyerek drámája összekapcsolódik a család többi tagjának drámájával. Kvartett. Arra törekszünk, hogy minden szereplőnek világossá váljon az igazsága.”

A színész-drámatanárok és táncművészek a színház előcsarnokában találkoztak a nyolcadikos diákokkal, kis beszélgetőcsoportok alakultak, majd az előadás a színpadon folytatódott, ahová az iskolások is követték az előadókat. Táncjelenetek és beszélgetések követték egymást, s a történet végét közösen találták ki a résztvevők. A gyerekek is összeállítottak egy koreográfiát, a csoportok egymással egy időben adták elő saját alkotásaikat. Végül az előadók a színház előterében köszöntek el a gyerekektől.

Az előadás során a Nemzeti Táncszínház koprodukciós partnerei a Közép-Európa Táncszínház, a Káva Kulturális Műhely és a Bethlen Téri Színház. Felléptek: Hargitai Mariann, Horváth Adrienn, Mádi László, Ivanov Gábor, Jakab Zsanett, kardos János és Milák Melinda. Író, dramaturg Róbert Júlia, koreográfus Kun Attila, rendező Sereglei András.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!