ERDON Helyi hírek

2017.02.09. 17:45

Építés és rombolás Váradon uniós pénzből

Nagyvárad önkormányzata kidolgozta a város integrált városfejlesztési stratégiáját, mely az uniós források lehívásához szükséges. A stratégiában szerepel a nagyváradi Kert (Avram Iancu) utca átalakítása is.

Nagyvárad önkormányzata kidolgozta a város integrált városfejlesztési stratégiáját, mely az uniós források lehívásához szükséges. A stratégiában szerepel a nagyváradi Kert (Avram Iancu) utca átalakítása is.

A stratégia megléte alapfeltétele annak, hogy a város uniós forrásokat hívjon le a Szektoriális Operatív Program 4. városfejlesztési tengelyéből, mondta szerdai sajtótájékoztatóján Ilie Bolojan, Nagyvárad polgármestere. Aláhúzta, hogy a stratégiában szerepelniük kell mindazoknak a projekteknek, amelyeket ebből a pénzforrásból akar finanszírozni a város, ellenkező esetben nem csak a Szektoriális Operatív Programból, de egyetlen más uniós finanszírozási programból sem lehet majd anyagi támogatást lehívni a stratégiából kimaradó projektekre. Nagyváradnak 36,1 millió euró jut ebben az uniós költségvetési ciklusban városfejlesztésre, ami négy alfejezetre van osztva. A legtöbb pénzt, a 36,1 millió euró 81,2 százalékát a városi mobilitást ösztönző projektekre lehet majd elkölteni, 9 százalék jut városrehabilitációs programokra, 4,2 százalék hátrányos helyzetű közösségek megsegítésére, 5,5 százalék pedig az oktatással kapcsolatos tervekre. Mivel a városfejlesztési stratégia nem csak a helyi önkormányzat projektjeit foglalja majd magában, hanem azokat is, amelyeket a Bihar Megyei Tanács vagy más jogi személyek, intézmények dolgoznak ki, ezért a városfejlesztési stratégia alfejezeteiről a közeljövőben külön-külön közvitákat tartanak, majd március végén egy összesítő közvitára kerül sor, ami után végleges formába öntik a stratégiát, hogy idén nyáron már be is lehessen nyújtani azokat finanszírozásra.

Saját projektek

Mindazonáltal az önkormányzat már összeállította saját projektjeinek a listáját. A városi mobilitást elősegítő projektek között szerepel a Szentandrási út és a leendő autópálya közötti összekötő út építése, a Nagyvárad-Szentmárton közötti új közút építése, vagy a Nagyvárad-Fugyivásárhely és a Nagyvárad-Biharpályi közötti utak modernizálása, de benne van a Kert (Avram Iancu) utca átalakítása is, ami mint tudvalevő, az utca egyik oldalán lévő épületek visszabontását takarja. A városrehabilitációs projektek közül Bolojan kiemelte a Barcaului utcán egy zöldövezet kialakítását, és az egykori huszárlovarda felújítását, melyet a F. Schiller Líceum rendelkezésére bocsátana a város. De ezek között az elképzelések között szerepel a várfal felújítása, az egykori Szabadság mozi, valamint a városháza felújítása és a Városháza utcai kis zsinagóga felújítása is. A hátrányos helyzetű közösségek megsegítését célozza a Gutenberg utca környékén lévő utcák modernizálása, míg az oktatás tekintetében egy egyetemi kampusz építését, vagy az Eminescu Főgimnázium és más tanintézmények felújítását említette példaként a polgármester.

Két nagy terv

Ilie Bolojan két nagyszabású tervet részletesebben is ismertetett a sajtótájékoztatón. Ezek egyike a Baross (Dacia) híd környékének közúti infrastrukturális átalakítása: a város egy a közlekedésrendészettől kiinduló, kétsávos közúti aluljárót építene a Baross hídi villamossínek alatt, mely a Körös másik oldalán a Continental-Forum hotel felé haladna. Emellett magát a Baross hidat is hatsávosra bővítenék, így a Velence part (Averescu sugárút) irányából jövőknek a Sztaroveszky (Mageheru) út irányába szabad sávjuk lenne a hídon, míg azok, akik a Széchenyi térről jönnek, szintén szabad sávon hajthatnának át a Baross hídon. A másik nagy projekt három parkolóház építését foglalja magában a történelmi belvárosban. Ezekre a parkolóházakra főként azért van szükség, mert a belvárosban felszámoltak és felszámolnak egy sor parkolóhelyet, mivel többek között gyalogos sétánnyá alakítják át a Bémer (Ferdinand) teret, a Zöldfa (Alecsandri) és a Nagy Sándor (Aurel Lazăr) utcákat. Bolojan elmondta, hogy 2020-ig meg is épül a három új parkolóház, egy a városháza udvarán, egy a Vointa sporttelepen, egy pedig a Braşovului utcán.

Kert utca

Arra vonatkozó kérdésünkre: mi győzhetné meg arról, hogy letegyen a Kert utca lebontásának tervéről, Ilie Bolojan azt válaszolta, hogy ennek az ügynek politkai háttere van, „mert ugyanaz a politikai erő, amelyik most tiltakozik ellene, két évvel korábban megszavazta ezt az elképzelést, de mivel már nincsenek hatalmon, most másképp látják” – fogalmazott Bolojan az RMDSZ-re utalva. A polgármester kifejtette: „meggyőződésem, hogy a Nagyváradi Egyetem fejlődése, a villamosközlekedés bevezetése abba az övezetbe, a leendő sportcsarnok, a kampusz, az oda költöző múzeum, olyan nagy fejlődést hoz a város déli részének, ami szükségessé teszi egy új, kényelmes gyalogos útvonal kialakítását abba az irányba. Nagyváradból nem lesz egyetemváros, ha a hallgatóknak egy méter húsz centi keskeny járdán kell elmenniük az egyetemig”. Bolojan szerint a Kert utca épületei a legcsúnyábbak Nagyvárad belvárosában, amelyeknek urbanisztikai értékük sincs, és rossz állapotban is vannak.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!