ERDON Helyi hírek

2017.02.09. 12:04

Diákrelax programsorozat a Posticumban

Diákoknak szóló relaxációs program indul február 15-i kezdettel a Posticumban. A program május 4-ig fog zajlani szerdánként, délutáni órákban Molnár Éva Kinga pszichológus és Szabó Csilla relaxációs terapeuták vezetésével.

Diákoknak szóló relaxációs program indul február 15-i kezdettel a Posticumban. A program május 4-ig fog zajlani szerdánként, délutáni órákban Molnár Éva Kinga pszichológus és Szabó Csilla relaxációs terapeuták vezetésével.

Célja az iskolarendszerre jellemző teljesítménykényszerrel társuló járulékos stressz hatásainak csökkentése, és az ehhez való megfelelő viszonyulás elsajátítása.

Az iskolarendszer teljesítményorientáltsága okozta stresszel sok diák küszködik. Szüleik is tehetetlenül állnak a zsúfolt program és tananyag, a láthatólag értelmetlen követelményrendszer és az értékelés okozta lélektani károk előtt, sok megválaszolhatatlan miérttel szívükben. A jelenség sokszor többrétű konfliktushoz vezet szülők és iskola, gyerekek és szülők, gyerekek és tanárok között, holott egyik fél sem felelős teljesen a rendszer hibáiért. Mi több, az egyéni teljesítményre és osztályközösség sorsára is negatívan hat a járulékos stressz.

Az utóbbi években a jelenségre felfigyelő pszichoterapeuták és pedagógusok iskolán kívüli programokat, gyakorlatsorokat dolgoztak ki a gyerekek által felhalmozott feszültségek kezelésére. Jó példa erre, hogy angolszász országokban a mindfulness módszerek iskolai bevezetését ajánlották, ahogyan a brit parlament is tette. A magyarországi politikában is szóba került a diákrelaxációs programok kötelező iskolai bevezetése.

A Posticum 2016. évi diákrelax-kezdeményezése Bagdy Emőke irányítása alatt Nagyvárad szintjén újszerű volt (" target="_blank">). A programot szeretné a ház 2017-ben helyi szakemberek segítségével most rendszeresíteni. Az ártalmas stressz ugyanis, melyet sok esetben sem kezelni, sem kikerülni nem tudunk, magas idegrendszeri és testi feszültségszintet tart fenn bennünk. A feloldásra és feldolgozásra nincsenek családi nevelésből forrásozó eszközeink, ezért gyakorta érzékeljük negatív befolyását különböző formákban. A relaxáció megtanulásával és rendszeres gyakorlásával csökkenthetjük az ártalmas feszültségeket, megkímélve egész szervezetünket a rá gyakorolt káros hatástól.

Miben segít a Diákrelax? Csökkenti a szorongást, a testi-lelki feszültséget, a szervezetet ellenállóbbá és védekezőképesebbé teszi a stresszel szemben. Segíti az idegrendszer működését, gyakorlásával javul a közérzet és létrejön a lelki kiegyensúlyozottság. Fejleszti az önismeretet ezáltal elősegítve a személyiségfejlődést, segíti a koncentrációt, javítja a figyelemzavart. Segít leküzdeni a hiperaktivitást és támogat mások elfogadásában, megértésében, társas alkalmazkodási képességünk javításában. Önuralom- és önszabályozási képességet fejleszt, megalapozza az önkontrollt.

A program tervezett időpontjai: a foglalkozások szerda délutánonként folynak február 15 – május 4. között a következő beütemezés szerint:

15:30 – 16:30 – kisiskolások

17:00 – 18:00 – ötnyolcasok

18:30 – 19:30 – középiskolások

Jelentkezni lehet a +40 259 431 398 telefonszámon vagy az info@posticum.ro címen. A minimális csoportlétszám 5 gyerek, ezen alul nem indul csoport. Bővebb információ szerezhető a programról a www.posticum.ro honlapon, illetve a https://www.relaxacio.hu/diakrelax.html hivatkozás követésével.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!