ERDON Helyi hírek

2017.01.10. 16:19

Szezonvégi árleszállítás helyett akciós árak

A „hivatalos” szezonvégi árleszállítás időszaka január15-én kezdődik, de több nagyváradi üzletben már néhány napja akciós áron lehet kapni főleg (de nem csak) téli ruhákat, lábbeliket.

A „hivatalos” szezonvégi árleszállítás időszaka január15-én kezdődik, de több nagyváradi üzletben már néhány napja akciós áron lehet kapni főleg (de nem csak) téli ruhákat, lábbeliket.

Ahhoz, hogy egy üzletben szezonvégi árleszállítást alkalmazhassanak, legalább tizenöt nappal a leárazás előtt értesíteniük kell erről a polgármesteri hivatalt – nálunk újabban a Helyi Rendőrséget – az árleszállítás pontos periódusáról és arról, hogy mely árucikkeket érinti, amennyiben nem a teljes árukészletre vonatkozik. A 2000 évi 99. sz. kormányrendelet szerint két periódusban lehet szezonvégi árleszállításokat alkalmazni – az egyik január 15-től április 15-ig tart, a másik augusztus elsejétől október 31-ig., s egyik periódus során sem léphetik túl a 45 napot.

Egyéb szabályokat is be kell tartani azokban az üzletekben, ahol szezonvégi árleszállítást hajtanak végre: például a leárazott termékeket külön kell árusítaniuk, világosan meg kell határozniuk és közzé is kell tenniük az árleszállítás kezdetét és végét, látható kell legyen a régi és az új ár, vagy az árleszállítás pontos aránya a félreértések elkerülése végett. Természetesen a szezonvégi árleszállítás csak szezonális jellegű ruhacikkekre és lábbelikre vonatkozhat. Amint a Helyi Rendőrség egyik munkatársától tegnap megtudtuk, eddig tíz cég jelezte, hogy hamarosan szezonvégi árleszállítást szeretne végrehajtani.

Ehhez képest a Fő utcán  tíz nappal a hivatalos árleszállítási periódus előtt több olyan üzletet láttunk, ahol akciós árakat hirdetnek, némelyikébe be is tértünk. Igaz, sehol nem a szezonvégi árleszállítás (soldare) kifejezést használják, hanem a „csökkentés”, „promóció” kifejezésekkel csalogatják a vásárlókat – több kevesebb sikerrel.

Áruk, árak

Az egyik bolt például hetven százalékig terjedő promóciót hirdet, s mint láttuk, valóban sok mindent lehet jóval az eredeti árán alul kapni. Az akciós árak itt nem csak a szezontermékekre vonatkoznak, például divatbizsukat és pólókat is láttunk csökkentett áron. Pulóvereket például közel hatvan lej helyett mintegy húsz lejért láttunk, a téli orkándzsekik esetében pedig a csökkenés 169,9 lej helyett 109,9 lej. Láttunk színes bundamellényeket 109,9 lejért a korábbi 179,9 lej helyett, ingeket 44,9 lejért a korábbi 69,9 lejes árhoz képest, farmernadrágokat 24,9 lejért, miközben eredeti áruk 89,9 lej volt. Szövetkabátot 179,9 lejért lehet kapni, azaz 90 lejjel olcsóbban, mint rendesen, s különféle pólókat, blúzokat 9,99 lejért lehet megvásárolni a korábbi 25 lej körüli árhoz képest. Ez volt amúgy az egyedüli üzlet, ahol sorban álltak a pénztárgép előtt.

Márkás ruhák

Egy másik ruhaboltban húsz százalékkal csökkentették az árakat, azonban az itt kapható kabátok, blúzok, ruhák többsége így sem nevezhető éppen olcsónak, s vevőket sem láttunk. Egy optikai bolt szintén akciós árakkal igyekszik vevőket csalogatni: az árleszállítás 10 és 30 százalék közötti, hirdetik. Egy mindenféle olcsó ruhát, lábbelit kínáló boltban ugyan nem hirdetnek árleszállítást, de láttunk leárazott cipőket – például sportcipőket hatvan lej helyett negyven lejért lehet náluk vásárolni. Az üzletben nem voltak sokan, de azért akadtak vásárlók, nézelődők.

Az egyik váradi nagyáruház előtt még semmi sem hirdeti azt, hogy olcsóbban lehetne bármit is vásárolni, az üzletben azonban szinte minden konfekcióipari részleg akciós árakat alkalmaz. Például azon a részlegen, ahol egy bizonyos, újonnan megjelent francia márkával fémjelzett ruhákat árulnak, egyebek mellett láttunk szövet szoknyát 49,9 lejért, miközben az eredeti ára 169,9 lej volt, műbőr táskát 99,9 lejért az eredeti 139,9 lejes ár helyett, női blúzokat, ingeket 22,9, illetve 49 lejért a korábbi 89, illetve 99 ár helyett, vagy szövetkabátot 69 lejért a korábbi 99 lejhez képest. Itt főleg női ingekből, blúzokból nagy a választék, az árak elérhetők, viszont ottjártunkkor itt sem igen voltak vásárlók.

Bírságok

Amennyiben az érintett cégek elmulasztják értesíteni az illetékeseket az árleszállításról, 400 és 2000 lej között pénzbírságot kaphatnak, áll a Nagyváradi Polgármesteri Hivatal közleményében;  az árleszállítás maximális periódusának a túllépéséséért, illetve azért, ha nem a leszögezett időpontban tartják, már  4 ezer és 20 ezer lej közötti bírság jár. Ugyancsak 4 ezer és 20 ezer lej közötti pénzbírság jár azért is, ha a szezonvégi árleszállítás kifejezést (soldare) vagy bármelyik szinonímáját használják, amennyiben nem azt fedi, amit a rendelet meghatároz. Az elkövetkezendő időszakban a Helyi Rendősrség ezzel kapcsolatos ellenőrzéseket fog végezni, áll a közleményben. A lakosok a diszpécserszolgálaton keresztül, a 0259.969 telefonszámon vehetik fel velük a kapcsolatot.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!