ERDON Helyi hírek

2017.01.26. 18:06

Megszavazták az új villamosvonalat

A helyi tanács csütörtöki ülésén elfogadták a város villamoshálózatának bővítéséről szóló javaslatot. Az új villamosvonal összesen hét kilométer hosszú lesz, nyolc megállót alakítanak ki a mentén. A beruházás a számítások szerint 53,3 millió lejbe fog kerülni.

A helyi tanács csütörtöki ülésén elfogadták a város villamoshálózatának bővítéséről szóló javaslatot. Az új villamosvonal összesen hét kilométer hosszú lesz, nyolc megállót alakítanak ki a mentén. A beruházás a számítások szerint 53,3 millió lejbe fog kerülni.

A csütörtökön megszavazott határozat-tervezet rögzíti azt, hogy bővíteni fogják a villamosvonalakat az Aradi úton, a Făgăraşului és az Atelierelor utcákon, illetve megépítik a Vitéz (Decebal) utat az Aradi úttal összekötő villamossínpárt. A tanácsülést megelőző sajtótájékoztatón Ilie Bolojan polgármester elmondta, hogy ez a beruházás része annak a csomagnak, amelyet az önkormányzat uniós forrásokból kíván megvalósítani. Az új villamosvonal összesen hét kilométer hosszú lesz, 3840 méter az egyik irányba, és 3820 méter a másik irányba. A beruházás becsült költsége 53.365.727 lej, a kivitelezési határidő harminc hónap. Az új villamosvonal az Aradi út és a Thököly (Aviatorilor) utcák kereszteződésénél lévő körforgalomtól indul majd és az Aradi út közepén haladva vezet majd át a Pece-hídon, amelyet meg kell majd erősíteni. A híd után a sínpár balra fordul és a Pece patak mentén halad végig egészen a villamosremízig, ahonnan a Ghillányi (Cantemir) úti villamosvonalakba fut majd bele. Ehhez képest sokkal kisebb, de a villamosközlekedés szempontjából nagyon fontos munkálat lesz a Vitéz (Decebal) és az Aradi út közötti közvetlen villamosvonal-összeköttetés megépítése, amely munkálat már az idén elkezdődik. A nagyszabású villamosvonal bővítási munkálatra február végén szándékoznak kiírni a versenytárgyalást, és amennyiben minden rendben halad, idén nyáron ez a munkálat is elkezdődhet, jelezte Ilie Bolojan. Az új villamosvonalak mentén nyolc megállót alakítanak ki. A villamossínek nyolc útkereszteződésen haladnak majd át, mindezekben a kereszteződésekben intelligens szemaforokat helyeznek el. A villamosvonal bővítésére vonatkozó határozattervezetet a szociáldemokrata frakció ellenszavazatai mellett fogadta el a helyi tanács.

Vita

A villamosvonal-bővítéshez kapcsolódóan több telket kisajátít az önkormányzat, amiről külön kell szavazni a helyi tanácsban. A tegnapi ülésen a Pece patak bal oldalán az Aradi út és a Vágóhíd (Blajovici) utcák által közrezárt teleksáv kisajátításáról kellett dönteni. Huszár István, a tanács RMDSZ-frakciójának a vezetője ennek a napirendi pontnak a vitáján kifejtette, hogy a kisajátításokkal várni kellene addig, amíg a város meg nem kapja az uniós finanszírozást erre a beruházásra. Válaszában Ilie Bolojan elmondta, hogy Nagyváradnak negyven millió euró áll rendelkezésére a város közlekedési infrastruktúrájának a fejlesztésére, ugyanakkor Várad szinte biztosan kap uniós finanszírozást erre a projektre, mely a mobilitási stratégia része, ráadásul környeztbarát megoldás megvalósítását célozza. De addig is, amíg az első finanszírozási szerződések megköttetnek, a város már elkezdheti a munkát a máris rendelkezésre álló pénzből, és így időt takarít meg. Ezek az érvek nem győzték meg a tanács RMDSZ- és PSD-frakcióját, amelyek nemmel szavaztak, de a tizennyolc liberális tanácsos igen szavazatával végülis sikerült átvinni a kisajátításról szóló határozattervezetet.

Buszpályaudvar

Ugyancsak a csütörtöki helyi tancásülésen fogadták el egy, a vasúti nagyállomás közelében a Püspöki (Ştefan cel Mare) úton létesítendő buszpályaudvar határozat-tervezetét. A kivitelezési szerződést már alá is írták, így amint az időjárás megengedi, meg is kezdődhetnek a munkálatok, és ősszel már működhet is a pályaudvar. A cél az, hogy abban az övezetben legyen egy közlekedési intermodális csomópont. Ezzel párhuzamosan a helyi tanács elutasította az Autogenn Logistic cég javaslatát, mely a Püspöki út és a Szent László utca kereszteződésében akart létesíteni egy buszpályaudvart. Ilie Bolojan ennek a napirendi pontnak a vitáján kifejtette, hogy a városnak kell legyen egy stratégiája arra, hogy a buszpályaudvarok a város köztulajdonában legyenek, amelyeket bármely szállítóvállalat szabadon használhat. Ráadásul a város mobilitási tervében is szerepel ennek a buszpályaudvarnak a létesítése, és amennyiben magáncégre bízták volna létesítését, akkor nem lett volna garancia arra, hogy a cég teljesítette volna a város által támasztott igényeket.

Számozás

A nagyváradi helyi tanács tegnapi ülésén elfogadta azt a határozattervezetet is, amely kimondja, hogy ezév július 1-ig minden házra ki kell helyezni a házszámot, ami amúgyis kötelessége az ingatlantulajdonosoknak. Mint Ilie Bolojan a tanácsülés előtti sajtótájékoztatón elmondta, mostanra meglehetősen nagy gondot okoz különösen a postának és a különböző futárszolgálatoknak, valamint a városba látogató turistáknak, hogy nincsenek kihelyezve a házszámok és az utcaelnevezések, ezért a következő időszakban tájékoztató kampányt folytat majd az önkormányzat a házszámok kihelyezésének fontosságáról. Július 1. után megbírságolják azokat, akik elmulasztják ezt a kötelességüket. Amennyiben az épületről hiányzik a hivatalos házszám, az 200–400 lej közötti bírságot von majd maga után, illetve száz lejes bírságra számíthatnak azok a társasházban lakók, akik ajtajukra nem teszik ki az ajtószámot.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!