ERDON Helyi hírek

2017.01.18. 12:58

Lemondások a magyar iskolákban is

Több iskola ideiglenesen kinevezett igazgatója, aligazgatója mondott le az utóbbi napokban, helyükre a volt vezetők kerültek, akiknek nem sikerült a versenyvizsgájuk, vagy nem jelentkeztek.

Több iskola ideiglenesen kinevezett igazgatója, aligazgatója mondott le az utóbbi napokban, helyükre a volt vezetők kerültek, akiknek nem sikerült a versenyvizsgájuk, vagy nem jelentkeztek.

Amint az oktatási minisztérium január hatodikai átiratában áll, azokban a tanintézetekben, ahol a versenyvizsgát követően betöltetlenek maradtak az igazgatói, aligazgatói tisztségek, azokat a személyeket is ki lehet nevezni ezekre a posztokra, akik a versenyvizsga előtt ezeket a pozíciókat foglalták el.

Kényszerhelyzet

A döntést követően Bihar megyében is több iskola ideiglenesen kinevezett igazgatója, aligazgatója mondott le, s helyükre a volt vezetőket nevezték ki. A jelenséggel kapcsolatban Kéry Hajnal Bihar megyei főtanfelügyelő helyettes elmondta: sok iskolában kényszerhelyzet alakult ki, azaz nem nevezhették ki a volt igazgatókat, aligazgatókat, így olyan személyeket kellett találniuk, akik címzetesek és legalább kettes fokozattal rendelkeznek. Volt közöttük, akiknek teljes katedra mellett kellett elvállalniuk a tisztséget, sokan közülük soha nem foglaltak el hasonló funkciókat és semmilyen tapasztalattal nem rendelkeztek ezen a téren. Tanév közben, amikor el kell készíteni a beiskolázási terveket, s következnek a tanárok mozgásával kapcsolatos teendők, rengeteg felelősség szakadt ezzel a vállukra, így amikor megszületett az átirat (mely azóta rendeletként is megjelent), hogy a volt vezetők is kinevezhetők, inkább a lemondás mellett döntöttek. Amint Kéry Hajnal megjegyezte, a vezetőváltást jobb a tanév végén megtenni.

Értelemszerűen mindez a magyar tanintézetekre is vonatkozik. Érszőllősön, Diószegen és Bogyoszlón a volt igazgatók – Hóver Gábor, Pataki Árpád és Bozsik Lóránd – foglalják el az igazgatói tisztséget a Bihar megyei Tanfelügyelőség vezetőtanácsi ülésén hozott döntés alapján. A Művészeti Líceum aligazgatói tisztségét ismét Rácz Eliza tölti be, a székelyhídi iskola aligazgatója pedig Barta Imre volt aligazgató lett. Egyes tanintézetekben az ideiglenesen kinevezett vezetők lemondása nyomán, másutt a szabadon maradt posztokra nevezték ki a volt vezetőket.

Az utóbbi napok során benyújtotta lemondását a 11. iskola aligazgatója, valamint a bihari iskola igazgatója is, de egyelőre nem neveztek ki senkit a helyükre, ugyanis azóta nem ülésezett a tanfelügyelőség vezetőtanácsa.

Neumann Andrea

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!