ERDON Helyi hírek

2017.01.09. 16:24

Drágult a szemétszállítás

Mivel január 1-től érvénybe lépett Romániában az ún. környezetvédelmi illeték, amelyet a tárolt hulladék után kell fizetni, ezért Nagyváradon is emelték a szemételszállítási díjat.

Mivel január 1-től érvénybe lépett Romániában az ún. környezetvédelmi illeték, amelyet a tárolt hulladék után kell fizetni, ezért Nagyváradon is emelték a szemételszállítási díjat.

A nagyváradi helyi tanács hétfői, rendkívüli ülésén fogadták el a módosított szemételszállítási díjszabást. Eszerint a nagyváradi magánszemélyek az eddigi havi 8,47 lej helyett 9,06 lejt kell fizessenek a szemételszállításért, míg jogi személyek a szeméttárolás eddigi költségei mellett további 62,11 lejt kell fizessenek tonnánként az általuk termelt hulladék után. Nem kell fizetni a többletilletéket a szelektíven gyűjtött hulladék, az építkezésből származó hulladékok, valamint a föld után. A napirendi pont vitáján Ilie Bolojan polgármester a szociáldemokrata frakció tagjának, Liviu-Mihai Sabău-Popának a kérdéseire válaszolva elmondta, hogy a városban évente mintegy 120 ezer tonna hulladék termelődik, de a környezetvédelmi illetéket csak a fel nem használható hulladékok után kell fizetni. A városban 58 ezer tonna fel nem használható, tehát a szeméttelepen tárolt hulladék termelődik, mert a többi szemetet újrahasznosítják, így erre a mennyiségre kell fizetni a tonnánkénti 80 lejes illetéket, amelyet a tárolót üzemeltető Eco Bihor cég juttat el a Környezetvédelmi Alaphoz. Ilie Bolojan hangsúlyozta, hogy a környezetvédelmi illeték bevezetése után még inkább arra kell majd ösztönözni a városban mindenkit, hogy szelektíven gyűjtsék a hulladékot, mert a szelektíven gyűjtött szemét után nem kell fizetni ezt az illetéket, ami ráadásul az elképzelések szerint jövőre már százhúsz lej lesz tonnánként.

Pap István

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!