ERDON Helyi hírek

2017.01.11. 19:10

Csúszópénzen csúszott el végül…

Pont nyugdíjba vonult volna, de egy utolsó csúszópénzt még kasszírozott – és ez lett a veszte. Marcel Ghirosa Bihar megyei rendőr-főfelügyelőt az utolsó munkanapján érték tetten.

Pont nyugdíjba vonult volna, de egy utolsó csúszópénzt még kasszírozott – és ez lett a veszte. Marcel Ghirosa Bihar megyei rendőr-főfelügyelőt az utolsó munkanapján érték tetten.

Nyugdíj helyett cellába vonult utolsó munkanapján a Bihar megyei rendőrség egyik főfelügyelője. Marcel Ghirosa ügyéről már írtunk, a részletek azonban most lettek nyilvánosak. Tetten érése előtt egy héttel Ghirosa kérte nyugdíjazását, amit jóvá is hagyott a szakminiszter – január 4-én érkezett meg a tartalékállományba való helyezéséről szóló döntés, de épp ekkor a kérvényezőnek más ügye kezdődött.

A nevezett tavaly nyáron került a megyei rendőrség főutakért felelős osztályának élére. Év végén pedig épp onnan nyugdíjaztatta magát, amikor közben azért 600 lej kenőpénzt kért egy balesetben részes autóvezetőtől, hogy visszaadják a sofőr felfüggesztendő jogosítványát. Az autóvezető volt az, aki végül feljelentette a rendőrt – Ghirosa így került 24 órára vizsgálati fogságba, épp nyugdíjazása napján. A büntetőügye azóta is tart.

A DNA megyei kirendeltsége által összeállított nyomozati anyag szerint folytatólagos formában elkövetett korrupcióról van szó. Ugyanis a tiszt ráadásul részletekben kérte a pénzt. December 28-án 200 lejt vett át az autóstól, a jogosítványát visszaadva, másnap pedig 400-at, azért, hogy a teljes baleset-ügyet ejtsék.

Maga a baleset szintén 28-án történt, Nagyürögdön, a 79-es főúton, ahol az úton szabálytalanul átszaladó 13 éves lányt sodort el egy autó, amit egy 31 éves pályi férfi vezetett. A rendőrség a napi Kék Híreiben akkor is azt közölte, a szokott módon, hogy „a vizsgálat tart”. Kiderült azonban, hogy jelen esetben ez azt jelentette, hogy a rendőr megpróbálta félrevinni az eljárást, továbbá hasznot húzni ebből. Későbbi feljelentője azt mondta: a könnyű sérüléssel járó baleset után, a helyszínelést követően a rendőrségre kísérték be, ahol a folyosón Ghirosa tudatta vele, hogy úgymond nem lesz egyszerű a jogosítványát visszaszereznie, de másképp is megoldható. A rendőr megkérdezte a férfit, mennyi pénz van nála, és amikor kiderült, hogy 200 lej, elkérte azt, majd nem sokkal később hozta is a jogsit, átadta, és jelezte, hogy „ez rendben is van”.

Aztán 29-én a tiszt felhívta a férfit, és behívta, ezúttal azzal, hogy valami nincs rendben a magyarországi rendszámú autó kötelező biztosításával, és ezért 1500–7000 lej bírság is kiszabható. Az illető azonban jelezte, hogy hivatalos fordításban fogja bevinni a szükséges iratokat, mire a rendőr felhagyott ezzel a próbálkozással – ám amint kifelé kísérte a sofőrt, jelezte neki, hogy szerezzen még 400 lejt, mert a rendőr akkut akar cserélni a saját autójában. Ghirosa hozzátette, hogy úgymond a pénz visszatérítéséről majd a jövő évben tárgyalnak.

A férfi azonban már nem akart tárgyalni: január 3-án a DNA megyei székhelyére ment, és feljelentette a rendőrt. Így amikor az utóbbi másnap átvette a pénzt, a DNA és a DGA emberei már figyelték az ügyletet, mivel tettenérést szerveztek.

Házi őrizetben

Amint a feljelentő kilépett a rendőr irodájából, bementek oda a két hatóság emberei, és megtalálták a tisztnél a megjelölt bankókat. Ghirosa a helyszínen még tagadott, ám egy nappal később a rendőrségen már sírva ismerte be tetteit. A vizsgálati fogságból a tiszt hamar átkerült 30 napos házi őrizetbe, most is ott van.

Háttér

Marcel Ghirosa egyébként nem él rossz anyagi körülmények között. Nyugdíjazása előtt már havi 4000 lejt keresett, 5500 négyzetméteres telke van Biharon, egy 860 négyzetméteres pedig Váradon, ugyanakkor 2030-ig jelzálog-hitele van 50.000 euró értékben, feleségével közösen tulajdonosai egy 120 négyzetméteres lakrésznek, egy 2001-es Audi A6-osnak, egy 2004-es VW Golfnak, a neje, Sava Ghirosa a Megyei Tanács gazdasági osztályán dolgozik, havi 1900 lejes bérért, valamint a GSM Trans kft. Tulajdonosa, amely tavaly 200.000 lej üzleti forgalmat produkált. A rendőr fia, Claudiu Ghirosa taxiscég tulajdonosa, a Claumar Expres kft-é.

Szeghalmi Örs

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!