ERDON Helyi hírek

2017.01.31. 11:17

Begyűjtik a veszélyben lévőket

Minden éjszaka, éjfél után mentőautók járnak Nagyváradon, hogy begyűjtsék azokat az embereket, akiket fagyásveszély fenyeget.

Minden éjszaka, éjfél után mentőautók járnak Nagyváradon, hogy begyűjtsék azokat az embereket, akiket fagyásveszély fenyeget.

Amint dr. Liniciu Venter, a Bihar megyei Mentőszolgálat szóvivője elmondta, vasárnapról hétfőre virradóra egy ötvenéves, hipotermiás állapotban lévő hajléktalan férfit vittek be a megyei kórház sürgősségi osztályára, s azokban a napokban, amikor a legnagyobb volt a hideg, számuk megközelítette a tízet. Többen közülük falusi, idős, beteg emberek voltak, s fűtetlen házakban találtak rájuk. Egyebek mellett Mezőszakadáton és Szentandráson is volt példa ilyen esetre.

Egy hét alatt általában négy-öt, hipotermiás állapotban lévő személy kerül a megyei kórház sürgősségi osztályára, tudtuk meg dr. Hadrian Borceától, az osztály vezetőjétől. Szombaton például egy 88 éves hölgyet hoztak be a mentők, akire súlyos állapotban találtak rá, de sikerült újraéleszteni. Egy héttel korábban egy 83 éves férfin már nem tudtak segíteni. A törések, ficamok száma körülbelül ugyanakkora, mint tavaly ilyenkor: miután karácsony és újév táján rengeteg ilyen esetük volt, most minden visszatérni látszik a rendes kerékvágásba.

Hajléktalanszálló

Jelenleg 47-en vannak elszállásolva a Gutenberg utcai hajléktalanszállón, mondta el Cosmin Galea, a Bihar megyei Szociális és Közösségi Hivatal munkatársa. Általában „hullámokban” jönnek az emberek, van, hogy többen, van, hogy kevesebben szállnak meg náluk éjszakára, amikor csökken a kinti hőmérséklet, rendszerint többen jönnek. Viszont nem volt nagy tumultus azokban a napokban sem, amikor a leghidegebb volt, igazából több jelentkezőre számítottak. Abban az időszakban az elszállásoltak ott maradhattak napközben is, most viszont visszatértek a régi rendhez, azaz csak estétől reggelig van nyitva a szállás.

A hajléktalanok egy része önszántából jön, másokat pedig a járőröző mentő- és rendőrautókkal hoznak be, illetve hozzájuk kerülnek azok közül is jó páran, akiket először a sürgősségi osztályra vittek, mivel lehűlve, esetleg részegen találtak rájuk a járőrözések folyamán, majd a kezelés nyomán javult az állapotuk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!