ERDON Helyi hírek

2016.12.06. 12:28

Ökumenikus emlékmű kellene

Kedden terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott Nagyvárad-Szőllősön Kis Gábor RMDSZ-es városi önkormányzati képviselő. Parkolóhelyek és egy emlékmű létesítése volt a téma.

Kedden terepszemlével egybekötött sajtótájékoztatót tartott Nagyvárad-Szőllősön Kis Gábor RMDSZ-es városi önkormányzati képviselő. Parkolóhelyek és egy emlékmű létesítése volt a téma.

Keddi sajtótájékoztatóján Kis Gábor RMDSZ-es helyi tanácsos arra hívta fel a figyelmet: Várad-Szőllősön, a Zidarilor, a Forajului és az Onisifor Ghibu utcákban lévő tömbházak közötti területek nagysága lehetővé teszi parkolóövezetek és pihenőövezetek kialakítását anélkül, hogy a zöldövezet jelentősen károsodjon, vagyis ki kellene vágni fákat. Természetesen ehhez szükség van a lakók, valamint a Polgármesteri Hivatal egybehangzó akaratára, vagyis előbbieknek kérvényezniük kell, az önkormányzat pedig pénzforrásokat kell találjon a tervezésre és a kialakításra. Megítélésében nem kerülne sokba (akár a javítások kategóriájába lehetne sorolni, vagyis nem volna szükséges beruházásként tekinteni rá), és azt is jelezte, hogy több lakóval már beszélt, akik jónak tartják az ötletét. Ezért első lépésként, kísérleti jelleggel azt fogja javasolni az önkormányzatnak, hogy az Onisifor Ghibu utcán található X4-X5-X6-os tömbházak lakóival egyeztetve, az X4-es és az X5-ös ingatlanok között kavicsozott parkolóhelyeket létesítsenek. Ezek a tömbházlakások hátsó, nem bejárati oldalán lennének, szerinte ideálisan az ott lakók autóinak a parkoltatására. További előnyük lenne, hogy a lekövezett felületről nem hordanák fel a sarat az aszfaltra az esős időszakban. Ugyanakkor az említett tömbházak által határolt területen a Forajului utcán található tömbház szomszédságában sétáló és pihenő övezetet lehetne létrehozni, lekövezett kicsi sétányokkal és padokkal. Az X5-ös, valamint az X6-os tömbházak közötti tér átalakítása magába foglalná a bukszusok kivágását, és a haránt elhelyezkedő, helytakarékos parkolók kialakítását, melynek az lehet az előnye, hogy több tíz parkolóhely létesülne, és a bukszustalanítás gondozhatóbbá tenné a zöld területet.

Emlékmű

A városatya arról is beszélt: az egykori várad-szőllősi temető helyén néhány évvel ezelőtt felavatott parkban lévő „mindenki keresztje” mellé emlékművet kell jóváhagyatni és csináltatni az önkormányzattal. A kereszt ugyanakkor nagyon rossz állapotban van, és sürgősen fel kellene újítani, a talapzatán lévő tábla is szét van töredezve. Megjegyezte: néhány éve elkészült egy emlékmű-projekt, Deák Árpád képzőművész munkája, egy sziklatömbszerűség egy stilizált lángnyelvvel, ezt lehetne újratervezni, egyeztetve a Széll Gabriella vezette Pro Seleuş/Szőllősért Egyesülettel, valamint a római katolikus és a református egyházközségek képviselőivel.

A sajtótájékoztatóhoz csatlakozó Szűcs Imre református tiszteletes szintén hangsúlyozta: mennyire fontos volna, hogy közpénzből egy méltó, ökumenikus, keresztény/keresztyén emlékmű épüljön. A parkosítás óta ugyanis sokan azok közül, akik a parkban sétálnak, már nem nagyon tudják, hogy mi volt ott eredetileg. Hozzátette: ez ugyan egy katolikus temető volt, de temetkeztek oda reformátusok is, az utókornak pedig lényeges tudnia arról, hogy a most már inkább román városrésznek számító Szőllősön egykor mennyi magyar élt.

Egy másik témára áttérve Kis Gábor kijelentette: a továbbiakban is szem előtt tartja az Ady Endre Középiskola előtti volt Majomsziget visszaállítását, valamint a Bémer tér rendezési tervére vonatkozó javaslatokat (mélygarázs és raktár kialakítása a színházak részére). Elmondása szerint a nyáron benyújtott javaslat több pontot tartalmaz, és szóbeli ígéret van rá, hogy munkacsoport áll fel a teret érintő átalakítások és újítások elemzésére és rangsorolására.

Fogadóórák

Kis Gábor december 12-én, hétfőn a várad-szőllősieket és a csillagvárosiakat várja 17-18 óra között a Sas-palota első emeletén található Nemzetközi Gyermekmentő Szolgálat székhelyén, december 13-án, kedden 17-18 óra között pedig a velenceieket a Kolozsvári úti kultúrházba. Arra kéri a jelentkezőket, vigyék magukkal a személyi igazolványukat.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!