ERDON Helyi hírek

2016.12.15. 12:14

Oktatók adventi látogatása

Szokás szerint a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum oktatói és munkatársai az idén is az adventi időben látogatást tettek Böcskei László váradi megyés püspöknél a Püspöki Palotában.

Szokás szerint a Szent László Római Katolikus Teológiai Líceum oktatói és munkatársai az idén is az adventi időben látogatást tettek Böcskei László váradi megyés püspöknél a Püspöki Palotában.

A karácsony ünnepére való ráhangolódást szolgáló, meghitt hangulatú összejövetelen dr. Kovács F. Zsolt, a püspökség irodaigazgatója köszöntötte a megjelenteket. Felidézte, hogy néhány éve azt a munkaköri feladatot is kapta a megyés püspöktől, hogy a pap- és a felnőttképzéssel is foglalkozzon. Utóbbi kategóriába a pedagógusok is beletartoznak, s tulajdonképpen ők, és a papok is valamilyen formában tanítanak, előbbiek a gyermekeket, a fiatalokat oktatják, utóbbiak pedig valamennyi korosztályt próbálják irányítani a lelki élet útján. Arról is beszélt: az andragógia, vagyis a felnőttképzés tudománya arra hívja fel a figyelmet, a felnőttek embereknek már kialakult életszemélyiségük van, felhalmozott tudással, objektív ismeretekkel rendelkeznek, ezért őket megváltoztatni nem lehet. Ezért az ideális egyházközség sem egy olyan hely, ahol az emberek megváltoztatására törekednek, hanem legfeljebb egy olyan légkör biztosítására, mely teret enged új meglátásoknak, más konstellációnak a létrejöttére.

És mivel a zene is egy formája ennek, vagyis a teremtettnek a nyelve az őt megteremtő megszólítására, a továbbiakban Ilisz Dominik, a váradi Művészeti Líceum diákja (Jámbor-Fekete Erzsébet tanárnő tanítványa) adott elő négy zongorára írt művet, Bach, Chopin, Beethoven és Rahmanyinov szerzeményeket.

Torz kép

Exc. Böcskei László megyés püspök az elmúlt történései alapján fogalmazta meg gondolatait, kiemelve azt, hogy nem politizálni akar, vagy kritikát gyakorolni. Megjegyezte: akik az utóbbi napokban a város főterén jártak, észrevették, hogy nem csupán egy adventi vásár zajlik ott, illetve működik egy korcsolyapálya és egy körhinta, hanem egy betlehemes kompozíció is látható, a tér közepét domináló lovasszobor aljában. A szervezők valószínűleg nem szándékosan csinálták így, és több mint valószínű, hogy senki sem tervezte direkt ily módon ezt a párosítást, mégis az embernek az az érzése támad a látottak alapján, mintha a földi hatalmat jelképező szoboralak uralkodna a betlehemi csillag felett. Idétlenül összekeveredik két világ, melyet nem volna szabad egybevegyíteni, de úgy tűnik, mintha nálunk valakinek a hatalmi jogara felette állna a csendet, a nyugalmat, a békét, az alázatot és az egyszerűséget hirdető betlehemi csillagnak. Érdemes tehát elgondolkodnunk azon, hogy az élet mennyire félre tud siklani, és az advent arra is jó, hogy próbáljunk meg rendet tenni magunkban és körülöttünk- nyomatékosította a főpásztor. Később Gyökössy Endre református lelkészt, pszichológust, írót, költőt idézte, azt tanácsolva: legyünk alkalmasak az öröm és a fény befogadására, és amikor leltározunk, ne féljünk vagy restelkedjünk a pult alá is benézni, és simán dobjuk ki mindazt, ami megterhelő, amit értelmetlenül hordozunk.

Ciucur Losonczi Antonius

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a erdon.ro legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!